BIH

SKANDALOZNO Memljive urede u Istočnom Sarajevu država je papreno platila!

Kupovina prostora izazvala kontroverze

B. TURKOVIĆ

28.3.2015

Odlazeći sastav Vijeća ministara donio je nedavno odluku o trajnom rješavanju pitanja smještaja za dvije državne institucije, Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) i Agenciju za nadzor nad tržištem (ANNT) BiH.

Server sala

No, odluka o kupovini ureda u Dabrobosanskoj ulici, od 407 metara kvadratnih, izazvala je brojne kontroverze. Firmi „Tea-Kom“ iz Prnjavora navodno je plaćeno 2.460 KM po kvadratu, iako je prosječna cijena poslovnih prostora u Istočnom Sarajevu oko 1.500 KM po kvadratnom metru. Osim toga, prostor je premalen, tako da svi uposlenici i oprema dvije agencije ne mogu ni stati u ovaj prostor, koji je pri tome i neuvjetan, zbog ogromne vlage, memle, instaliranih plinskih bojlera…

apik-kancelarije

Ovom raspodjelom APIK je dobio 150 kvadrata, 130 je namijenjeno ANTT-u a, ostatak su zajedničke prostorije.

S obzirom na to da su sada smješteni u unajmljenom prostoru od 348 kvadrata, također u Istočnom Sarajevu, u APIK-u ne kriju razočarenje novim, znatno skromnijim prostorijama koje su im dodijeljene.

apik-kancelarije-4

- Trenutno imamo 23 zaposlena, a prostor koji nam je namijenjen dostatan je za svega 20 zaposlenih. Osim toga, puni kapacitet trebao bi biti 37 uposlenika, kada našoj agenciji budu pripojeni i uposlenici Odjela za sukob interesa Centralne izborne komisije. Također, treba nam prostor za server salu, arhivu, opremu... tako da se fizički ne možemo useliti u ove kancelarije - kazala nam je Sanita Sivić, portparol APIK-a, kazavši da ih niko prije toga nije konsultirao kako bi pitao koje su njihove potrebe u pogledu smještaja.

lisak

Lisak: Zaprijećeno mu sankcijama

Sklopili ugovor

Kako je dodala, s činjenicom da im prostor ne odgovara upoznali su i Vijeće ministara, tražeći da preispitaju odluku. No, umjesto odgovora dobili su urgenciju Ministarstva finansija BiH, koju potpisuje ministar Nikola Špirić, a u kojoj se navodi da se moraju hitno preseliti u nove prostorije i da će, u suprotnom, Sead Lisak, direktor APIK-a, biti sankcioniran!  

Potom je APIK poslao odgovor na urgenciju, a s ovim pritiscima, kako ih nazivaju, upoznali su i parlamentarnu komisiju koja prati njihov rad te Službu za zajedničke poslove institucija BiH, koja je i sklopila ugovor s firmom iz Prnjavora.

apik-kancelarije-3

Ministarstvo finansija: Nismo nadležni za raspored

U Ministarstvu finansija i trezora kažu da su oni zahtijevali od institucija koje su dobile smještaj u novim zgradama da ispoštuju odluku o rasporedu uredskog prostora, kako bi se izbjegli dodatni troškovi u budžetu za plaćanje zakupa.

- Ministarstvo finansija i trezora nije nadležno za raspored kancelarijskog prostora i useljenje. Za taj dio posla zadužena je Služba za zajedničke poslove institucija BiH – kazala nam je Nataša Krsman, portparol Ministarstva.

Racionalizacija troškova

Dragan Brković, direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH, kazao nam je da je svrha kupovine objekta zapravo “racionalizacija troškova”.

- Kancelarijski prostor dodjeljivan je institucijama BiH u skladu s kriterijumom po kojem je za rad jednog zaposlenog radnika dovoljno od šest do osam metara kvadratnih kancelarijskog prostora - kazao nam je Brković.