GLOBUS

KOPILOT UBICA POZNAVAO PODRUČJE Redovno ljetovao pedesetak kilometara od mjesta gdje je srušio avion!

Novi podaci o Nijemcu koji je srušio Airbus A320

D. K.

28.3.2015

16:49 Lubitz je poznavao područje na kojem je srušio avion, rekao je danas član aerokluba Francis Kefer za francusku televiziju iTele.

- Lubitz je bio član aerokluba u svom rodnom gradu Montbauru i redovno je dolazio na područje Sisterona - pedesetak kilometara od mjesta pada aviona u Francuskoj - sa svojim roditeljima kako bi vježbao upravljanje jedrilicom - kazao je Kefer.

On je izjavio da je ta porodica često dolazila na odmor na to područje između 1996. i 2003., a njegova izjava dala je novu dimenziju tom slučaju.

Njemačke savezne avionske vlasti saopćile su danas da su dokumentaciju vezanu uz Lubitza predale tužiteljima, ali su odbile reći sadrži li ona oznaku potrebe stalnog doktorskog nadzora zbog medicinskog stanja.

Tužitelji su rekli da je Lubitz skrivao svoju bolest od poslodavca nakon što su u njegovom domu pronašli više predmeta i papira, među kojima je bila i potrgana doktorska doznaka za bolovanje na dan kobnog leta.

Bolnica u Dusseldorfu potvrdila je jučer da se tamo liječio početkom februara, ali je demantirala medijske navode da se radilo o depresiji.

15:09 Bivša djevojka Andreasa Lubitza, njemačkog kopilota ubice, koji je u utorak namjerno srušio avion Airbus A320, ubivši sebe i još 149 putnika, kazala je kako joj je Lubitz jednom rekao da će svi znati njegovo ime i da će biti poznat.

U intervjuu njemačkom Bildu, ona se prisjetila Lubitzove izjave od prošle godine.

- Jednog dana učinit ću nešto veliko što će promijeniti cijeli sistem i po čemu će svi upamtiti moje ime - kazao joj je bivši momak.