BIH

Policija traži isplatu toplih obroka i ukidanje odluke o smanjenju plaća

NEZADOVOLJSTVA Sindikat u utorak o generalnom štrajku

Autor:I. N. Š.

29.3.2015

Prije sedam dana Sindikat policije USK najavio je da će krajem marta krenuti u generalni štrajk zbog odluke Vlade USK da se plaće budžetskim korisnicima smanje za šest posto.

Rasprava o budžetu

Prema riječima Mahmuta Alagića, predsjednika Sindikata policije USK, u utorak će biti održana sjednica Upravnog odbora, kada će se odrediti datum stupanja u generalni štrajk, a predsjedavajućem Skupštine USK uputili su i zahtjev da u utorak prisustvuju sjednici Skupštine na kojoj bi se trebalo raspravljati o budžetu za ovu godinu.

- Na sjednici Skupštine tražit ćemo od skupštinskih poslanika da ne usvajaju budžet dok se ne izvrše konsultacije i usaglašavanja sa sindikalistima. Ukoliko to ne uspije, poduzet ćemo radikalne mjere, odnosno stupit ćemo u generalni štrajk - kazao je Alagić.

mahmut-alagic-pan
Alagić: Odrediti datum

Iako su u nekoliko navrata pozivali Vladu USK da formira pregovarački tim da bi zajedno postigli dogovor, Alagić dodaje da do toga još nije došlo, bez obzira i na urgenciju koju su im u četvrtak uputili da bi razgovarali o otvorenim pitanjima i problemima.

Jasan plan

Isplata zaostalih pet toplih obroka, jasan plan o mjesečnoj isplati plaća te vraćanje plaće uvjeti su za neodržavanje generalnog štrajka. Smanjenje bi, ističu u Sindikatu, trebalo krenuti od onih koji imaju nerealno visoka primanja, poput skupštinskih poslanika.

- Nije isto kada se za šest posto smanji plaća onima koji primaju 650 KM i onima koji imaju plaću od nekoliko hiljada maraka - ističe Alagić.