BIH

SREBRENIK Rešidovići se morali iseliti iz tek sagrađene kuće

Nova klizišta opasnost za objekte i saobraćajnice

Autor:O. MUJKIĆ

28.3.2015

U protekla 24 sata Operativnom centru civilne zaštite (CZ) Srebrenik prijavljena su četiri nova klizišta, od kojih su dva u Srednjoj Špionici i po jedno u naseljima Crveno Brdo i Potpeć.

Unajmili stan

Novo klizište prije nekoliko dana registrirano je i u naselju Bijelića Brdo, zbog kojeg su se iz tek sagrađene kuće morali iseliti Emina i Hajrudin Rešidović. Zbog novog klizišta polomljen je veliki potporni betonski zid, a pod pritiskom ogromnih količina zemlje u temelju je pomjerena kompletna tek sagrađena kuća.

- U novu kuću smo se uselili tek prije 18 mjeseci, a iako još nismo otplatili ni ogromne kredite koje smo uložili u njenu izgradnju, zbog opasnosti za naše živote morali smo se iseliti. S dvoje djece trenutno boravimo u unajmljenom stanu koji nam za sada plaća Općina Srebrenik, a s obzirom na činjenicu da smo oboje bez posla, ni sami ne znamo kako ćemo dalje - ističe Emina Rešidović.

residovici-kucaUgrožena nova kuća porodice Rešidović

Očekuju, kako kaže, da će uz pomoć države, dobrih ljudi i inozemnih donatora trajno riješiti svoje stambeno pitanje, jer u situaciji kad su oboje bez posla i opterećeni ogromnim dugovima, sami više nisu u stanju sebi ponovo osigurati krov nad glavom.

Teško stanje je i u većini ostalih naselja na području ove općine. Kako ističe Mevludin Velić, dežurni u Operativnom centru CZ Srebrenik, samo u posljednja tri mjeseca u Srebreniku je registrirano 89 klizišta koja direktno ugrožavaju 60 stambenih i pomoćnih objekata te veliki broj putnih komunikacija.

Ekipe na terenu

Zbog pojave novih klizišta u potpunom je prekidu lokalni put za naselje Radići, a zbog pomjeranja zemljišta ugrožene su i putne komunikacije za naselja Mustafići, Cvjetkovići i Crveno Brdo. Na terenu su pripadnici Općinskog štaba CZ Srebrenik, koji u saradnji sa stručnjacima geološke struke poduzimaju mjere na prevenciji novih klizišta.

Opasnost za 8 objekata

kliziste-srebrenik-putOštećen i lokalni put

Klizišta u Srednjoj Špionici direktno ugrožavaju šest stambenih objekata, 10 dunuma oranice i voćnjak iste površine, dok klizišta u Crvenom Brdu i Potpeću ugrožavaju po jedan stambeni objekt, dva dunuma poljoprivrednog zemljišta i dva lokalna puta