BIH

Privrednici nude 12 mjera za smanjenje opterećenja na plaće

POLEMIKE Šefkija Botonjić reagirao na izjave Zijada Krnjića

A. DŽONLIĆ

29.3.2015

Predsjednik Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona i privrednik iz maglajskog "Natrona" Šefkija Botonjić reagirao je na izjavu Zijada Krnjića, direktora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji je zahtjeve za smanjenje poreza i doprinosa na plaće i iz plaća ocijenio kao "improvizaciju bez dovoljno analitičkih potvrda".

Broj penzionera

Reagirao je, kako kaže, cijeneći da je Krnjić mnogo učinio da ne dođe do urušavanja penzijsko-invalidskog fonda u Federaciji te svjestan činjenice da se broj penzionera skoro izjednačio s brojem zaposlenih u Federaciji BiH, što je neodrživo.

krnjic

Krnjić: Nema dovoljno analitičkih potvrda

- Međutim, moram reagovati jer privrednici nikada nisu tražili smanjenje stope izdvajanja za penzijsko-invalidsko osiguranje, nego da se tereti plaćanja poreza i doprinosa na plaće i iz plaća prenesu i na druge subjekte, za šta se i Federalni zavod za programiranje razvoja zalagao još od novembra 2011. u svom dokumentu "Porezna reforma u funkciji investicija i zapošljavanja" - kazao je jučer za naš list Botonjić.

On je naveo da je neodrživo opterećenje na plaće i iz plaća od 72,2 posto te da je tim dokumentom sam zavod predložio umanjenje stope oporezivanja neto plaća na 44,23 u prvoj ili 36 posto u drugoj varijanti, koju bi plaćali poslodavci.

On poručuje da Federalni zavod nudi konkretna rješenja, kao i načine kompenziranja sredstava koja neće plaćati poslodavci, kroz 12 mjera ušteda u javnom sektoru.

botonjic

Botonjić: Ne bi se narušio sistem PIO

Prihvatljiv princip

Predlažu uvođenje poreza na nepokretnu imovinu, dobitke od igara na sreću, transakcije finansijskih institucija i plaćanja prema inozemstvu, usluge registracije automobila, poreza na luksuzne automobile, telekomunikacijske usluge korištenja mobilne mreže, neobrađeno poljoprivredno zemljište, nekorištene poduzetničke nekretnine, neizgrađeno građevinsko zemljište te povećanje akciza i stope PDV-a, ali samo za razliku koja se ne može pokriti prethodnim porezima i uštedama u javnom sektoru.

Botonjić kaže da su "svi privrednici okupljeni u komorskom sistemu FBiH ovaj princip ocijenili prihvatljivim".