BIH

Arifović: Doprinose ne smanjujemo bezuvjetno

Direktor Porezne uprave FBiH o zabrinutosti penzionera

B. T.

29.3.2015

U Federaciji se vode aktivnosti za izmjenu stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko te zdravstveno osiguranje i za slučaj nezaposlenosti, kojima je cilj smanjiti opterećenja za porezne obveznike. One koji strahuju da će na taj način biti umanjeni javni prihodi te da će biti ugrožene isplate pojedinim kategorijama stanovništva, naprimjer penzionerima, umiruju izjavama iz u Porezne uprave (PU) FBiH.  

Midhat Arifović, direktor PUFBiH, objašnjava da predlažu reforme i umanjenje pojedinih stopa doprinosa, ali ne bezuvjetno, kako bi se očuvala stabilnost vanbudžetskih fondova.

- Ako se zagovara umanjenje stopa doprinosa, onda moraju biti uvedene oštrije sankcije za rad nacrno i za isplatu plaće bez doprinosa - kaže on.

Prakse su pokazale, dodaje Arifović, da se zbog mogućeg gubitka sredstava ne mogu samo smanjiti obavezni doprinosi bez uvođenja drugih preventivnih mjera.

- Kao primjer navodimo Makedoniju, u kojoj su smanjene stope doprinosa, ali je, istovremeno, za zatečene radnike nacrno propisana novčana kazna u iznosu od 20.000 KM. Osim prekršajnih kazni, u Hrvatskoj neplaćanje doprinosa predstavlja krivično djelo, što znači da su za poslodavca koji ne isplati plaću i ne uplaćuje doprinose propisane zatvorske kazne - kaže Arifović.

Podsjeća da zbirna stopa doprinosa u FBiH iznosi 41,5 posto, što je najviše u regionu (u RS je to 33 posto, Hrvatskoj 37,2, a u Srbiji 37,8 posto).  

- Međutim, treba napomenuti da u osnovicu za doprinose ne ulaze do propisanog iznosa topli obrok, prijevoz, regres, kao i da zbog niske cijene rada prosječna minimalna neto plaća u Federaciji na koju poslodavci za svoje radnike uglavnom uplaćuju doprinose iznosi 380 KM - kaže Arifović.