BIH

"Švicarci" poručili: Ako treba kampovat ćemo ispred zgrade Vijeća ministara

U Sarajevu protesti udruženja korisnika kredita

A. L.

28.3.2015

14:05 - Oko 200 članova i simpatizera Udruženja "Franak" iz Hrvatske krenulo je u subotu sa zagrebačkog Trga Francuske republike, u mirni prosvjed kojim, pored nastavka pregovora, nastoje provesti ispunjenje svojih pet zahtjeva za rješavanje problema kredita sa valutnom klauzulom vezanom uz švicarski franak.

- Ovim okupljanjem dajemo podršku našim pregovaračima za buduće pregovore, ali i našim kolegama supatnicima po istom pitanju u državama u okruženju, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. O daljim koracima odlučit će skupština Udruženja "Franak", a ako pregovori ne budu završeni na nama zadovoljavajući način ići ćemo na masovnija okupljanja, rekao je Damir Šlogar poručujući da je to posljednji mirni prosvjed na koji se ta Udruženja odlučila.

protesti-cro

Udruženju "Franak" podršku su došli pružiti i članovi Udruženja "Živi zid", koje je predvodio Ivan Vilibor Sinčić.

Demonstranti su nosili transparente "Stop dužničkom ropstvu" i "Sve kredite u kunske".

Prosvjed je završio ispred zgrade Hrvatske Narodne Banke, gdje su prosvjednici zapalili 1000 svijeća.

13: 53 - Udruženje "Efektiva", u koordinaciji s ostalim udruženjima iz Slovenije, Hrvatske, BIH i Crne Gore, nezadovoljni riješenjima koje je Narodna banka Srbije ponudila za kredite u švajcarskim francima, kao i nezainteresovanošću da se riješe ostali problemi koje građani i privreda imaju u poslovima s bankama, organizovali su protest oštećenih korisnika bankarskih usluga.

Naziv protesta je "Stavimo tačku na pljačku" i održava se ispred NBS-a u Nemanjinoj ulici, a zatim i ispred zgrade vlade Republike Srbije.

protesti-bgd

Cilj protesta je regulisanje bankarskog tržišta u Srbiji, transparentno i zakonito poslovanje banaka, kao i povraćaj nezakonito naplaćenog novca po bilo kom osnovu i u bilo kojoj vrsti pozajmice, umjeravanje glavnice kredita u švajcarskim francima, u kojima građani i posle 7-8 godina redovne otplate duguju daleko više nego što su od banke pozajmili.

Protestu prisustvuje oko 1.000 građana koji uzvikuju "lopovi, lopovi" i "ua", građani su jako nezadovoljni i kivni na državu.

Banke svoje klijente godinama potkradaju na kamatama, raznim fantomskim provizijama za obradu i praćenje kredita, naplatom kredita po prodajnom kursu banke (po nekoliko dinara veći od prodajnog kursa NBS), obračunom nezakonitih, a često i zelenaških zateznih kamata, indeksiranjem kredita u stranoj valuti. Neke od tih stvari banke i danas rade, uz prećutnu saglasnost NBS i državnih organa.

13:30 - Nakon sat i po protesta, članovi udruženja korisnika kredita "Švicarac" su se razišli.

13:20 - Članovi udruženja korisnika kredita "Švicarac" u ovom trenutku se nalaze ispred poslovnice "Hypo banke" koja se nalazi u neposrednoj blizini zgrade Predsjedništva BiH. Ovaj skup obezbjeđuju pripadnici sarajevske policije, a prema riječima Durakovića demonstranti će se zadržati još nekih 10-ak minuta.

bmd-1

 13:15 - Povodom protesta članova udruženja korisnika kredita "Švicarac", reagovali su iz "Hypo banke". U nastavku vam prenosimo dijelove saopštenja:

- Jednako kao i okupljanje članova Udruženja "Švajcarski Franak" u Banjaluci, i današnje okupljanje UKK "Švicarac" je ignoriranje  pravomoćnih presuda donesenih po tužbama klijenata u BiH, kao i napora koje banka u kontinuitetu, iz svojih sredstava, ulaže da bi riješila probleme otplate ovih kredita.

Udruga, pored toga, manipuliranjem podacima o broju klijenata,  ishodima i broju tužbi i presuda te govorom mržnje i klevetama obmanjuje javnost i vrši direktni uticaj na sudstvo.

Podsjećamo da su u FBiH donesene 2 drugostepene presude: jedna u cijelosti u korist banke, te druga koja je oborila prvostepenu presudu u korist klijenta  radi povreda odredbi procesnog i materijalnog prava, što je rezultiralo donošenjem nepravilne i nezakonite prvostepene presude.  

Sigurni u svoje stajalište da su krediti vezani valutnom klauzulom zakoniti banka je još 2013. Udruzi nudila arbitražu kroz koju bi se sistemski, u roku od 6 mjeseci, riješilo pitanje legalnosti valutne klauzule i postojanja deviznog rizika za banku. Udruženje je ponudu odbilo. 

Pored toga, jedan dio klijenata i dalje kalkulira i čeka razvoj situacije sa tečajem CHFa, očekuje da neko drugi riješi problem i neosnovano okrivljuje banku. Svjesni smo problema koje korisnici kredita sa valutnom klauzulom imaju, no Banka, kao i naši povjerioci i ostali klijenti korisinici drugih proizvoda i usluga banke, ne odobravamo ovakav stav.

Upravo iz razloga što razumijemo problem te uz činjenicu da sama banka trpi štetu  zbog neredovne otplate sredstava koje je kroz kredit dala klijentima, banka u kontinuitetu klijentima nudi olakšice i u odnosu na regiju  smo ponudili najbolja i za klijente financijski vidljiva rješenja.

Na nerealne zahtjeve koji su pravno i financijski neutemeljeni, ne možemo pristati, jednako kao što ni naše štediše u CHFu ne bi pristale da im se štednja konvertira po tečaju od prije godinu, dvije, pet...

Da smo svojim rješenjima i olakšicama na pravom putu potvrđuje i sve je veći broj korisnika kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima koji su odlučili da riješe problem podnošenjem zahtjeva za olakšice, navodi s eizmeđu ostalog u saopštenju iz "Hypo banke"

13:05 - Protesti su nastavljeni ispred zgrade Predsjedništva BiH. Članovi udruženja korisnika kredita "Švicarac" nosili su transparente na kojima je pisalo "Časne sudije i sudovi u BiH, VI ste naša nada" i " Stavimo tačku na pljačku i zatvorite "Hypo" logor".

bmd

Kemal Duraković predsjednik ovog udruženja zapalio je svijeće na kojima je pisalo Bakir, Mladen i Dragan, ispred zgrade Predsjedništva BiH.

12:25 - Ispred Centralne banke u Sarajevu u 12 sati počeo je protest udruženja korisnika kredita "Švicarac u BiH".

protesti-1

Kemal Duraković, predsjednik udruženja kazao je da su u koorrdinaciji s zemljama regiona Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom odlučuli da svi izađu ispred Centralnih banaka i da se konačno stavi tačka, kako je rekao na pljačku koju provodi "Hypo banka" nad korisnicima kredita vezano za nepostojeći CHF u BiH.

protesti-5

-Ovim protestima želimo da se konačno stavi tačka na "Hypo" logor, kroz koji prolazi više od 9.000 osoba iz BiH - rekao je Duraković i podsjetio da su ovih dana dobili i 200-tu presudu.

Prema njegovim riječima ta 200. presuda sama po sebi govori da su na pravom putu.

protesti-2

- Međutim ljudi umiru i nestaju svaki dan. Da ćemo danas nešto riješiti čisto sumnjam, ali će udruženje ustrajati u onim zahtjevima da se vrati iznos koji je podigao, da se vrati ugovorena kamata. To je ono čemu težimo, i ako "Hypo banka" bude tjerala mak na konac ili vodila rat sa nama, onda ćemo vraćati samo onako kako sudovi kažu, tj. onaj podignuti iznos. Same zadnje presude govore da se svi ugovori vezani za švicarski franak ništavni, tako ih sudovi proglašavaju - kazao je Duraković.

protesti-3

On je kazao da će članovi udruženja ići ispred zgrade Vijeća ministara, čim se ono formira sa svojim zahtjevima, a ako bude trebalo tu će i kampovati.

Članovi udruženja u 13 sati okupit će se ispred zgrade Predsjedništva BiH.