NOGOMET

Meša s dva napadača?

KVALIFIKACIJE Reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras (20.45 sati) igra utakmicu protiv Andore

Muamer TANOVIĆ

28.3.2015

Dva poraza i dva remija. Pa, valjda, je više vrijeme za pobjedu! U petoj kvalifikacionoj utakmici ciklusa za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u najvišoj evropskoj prijestonici Andora la Velji jurišati na prvi trijumf, kojim će, valjda, kako se svi nadamo, početi povratak na pravi put.

Nogometašima BiH, koji su nizom loših rezultata šanse za direktni plasman na Euro sveli na teoretske, s druge strane terena sa plastičnom travom stajat će amateri Andore, ekipa koja u većini slučajeva protivnicima služi kao vreća za ispucavanje, ali i ekipa čije bi potcjenjivanje moglo stvoriti dosta problema.

Dobro radili

No, u debiju ambicioznog selektora Mehmeda Baždarevića ne bi ih smjelo biti. Meša je dugo čekao ovaj dan i dugo se pripremao da mu prvi susret na klupi BiH završi onako kako treba. Na sinoćnjoj zvaničnoj pres-konferenciji uoči posljednjeg treninga na nacionalnom stadionu u Andori rekao je da s nestrpljenjem očekuje svoj debi.

- Ovo je veoma značajan moment za mene i za reprezentaciju i svi očekujemo najbolje. Svjesni smo da svaka utakmica može donijeti svakakav scenarij, ali ne razmišljam o onim crnim. Smatram da je ova ekipa ozbiljna, da su momci dobro radili i da će dati sve od sebe, iako svi znamo da će Andora učiniti sve da nam napravi probleme. Ali, ako mi napravimo sve što treba, problema neće biti - kaže Baždarević.

Uoči utakmice, iz planova selektora Mehmeda Baždarevića otpao je Sejad Salihović.

- Sve ovo vrijeme jedina nepoznanica bio je Salihović, koji ima povredu lakše prirode. Učinit ćemo sve da ga osposobimo za drugu utakmicu, o kojoj još nećemo razmišljati, ali večeras neće igrati - kaže Baždarević.

Otkako je imenovan za selektora, svi se pitaju kako će to ekipa pod Baždarevićevom palicom igrati. No, utakmicu dočekujemo bez ikakve predstave ko bi mogao igrati, jer Meša još krije karte.

Džeko i Ibišević

- Sastav ću saopćiti uoči utakmice. Važno je da su svi zdravi i spremni da daju maksimum - rekao je naš selektor, a na pitanje može li makar reći s koliko ćemo napadača igrati, odgovorio je:

- Dva...

Hoće li to biti Edin Džeko i Vedad Ibišević? Hoće li se Ervin Zukanović vratiti u zadnju liniju na mjesto lijevog beka, hoće li stoperski par činiti Emir Spahić i Ermin Bičakčić, hoće li na desnom beku biti Mensur Mujdža ili Avdija Vršajević... Pitanja je previše, a Meša nije dao nijedan odgovor. Zapravo, dao je onaj najvažniji - večeras ćemo, prema svim aspektima, pobijediti, ko god da zaigra.

Medunjanin: Motivirani smo

Debakl od Izraela uzrokovao je pravi zemljotres među bh. fudbalerima. No, od tada su prošla četiri mjeseca. Ekipa se, kako tvrdi veznjak našeg tima, oporavila i spremna je krenuti u pohod na prvu pobjedu u ciklusu za Euro 2016.

- Bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo, atmosfera u reprezentaciji je odlična. Svi smo veoma motivirani da je promijenimo i da se konačno uključimo u borbu za Euro - rekao je Medunjanin.