BIH

General Ćuskić: Igmanski marš je mala maca za „Operaciju Vlašić“!

Prošlo je 20 godina od najblistavije pobjede Armije RBiH

M. DEDIĆ

28.3.2015

Fikret Ćuskić, bh. general u penziji, komandant 17. viteške krajiške brigade i zamjenik komandanta Sedmog korpusa Armije RBiH, rahmetli generala Mehmeda Alagića, povodom 20 godina od „Operacije Vlašić“ kojom su jedinice Sedmog korpusa zagospodarile „kapom RS“, u razgovoru za „Avaz“ podsjeća kako je to nesumnjivo bila najblistavija pobjeda Armije RBiH u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

- „Operacija Vlašić“ plod je temeljitih, sistemskih, briljantnih priprema za vojnu operaciju koja je filigranski izvedena u najsloženijim meteo uvjetima na planinskom zemljištu pod snježnim nanosima. Operacija je tražila odlučne, hrabre i koordinirane jedinice za izvođenje borbenih djelovanja - govori general Ćuskić.

Jasne poruke

Ističe da je vlašićka pobjeda, izvedena u skoro nemogućim uvjetima, poslala jasne poruke Vojsci RS da je odnos snaga na ratištu promijenjen te da četnicima neće biti lako do kraja rata.

- Nekoliko mjeseci ranije ratni zločinac Karadžić bio je u zoni odgovornosti Vlašića i, dižući moral svojoj vojsci, rekao je da „Turci nikada ne mogu uzeti Vlašić, da nemaju sposobne oficire za uzimanje Vlašića”. Ubrzo ga je demantirao veliki strateg i komandant Sedmog korpusa, general Mehmed Alagić kada je na vrhu Vlašića razvio veliku zastavu RBiH - nastavlja Ćuskić.

Kaća i Buro

Sjeća se i kada je američki general, izaslanik američkog predsjednika Bila Klintona (Bil Clinton) na koti Gradina kod Turbeta posmatrao planinsku gromadu Vlašića i rekao kako je nemoguće uzeti Vlašić, a Alagić mu poručio: „Generale, mi ćemo Vlašić uzeti, ne sekirajte se!“ General Ćuskić s velikim pijetetom i ponosom priča o herojstvu i odlučnosti „običnih“ boraca koji su se danima i noćima penjali uz vlašićke strane okovane snijegom.

- Nikada dok sam živ neću zaboraviti primjer rahmetli Kaće iz Sanskog Mosta, komandira izviđačkog voda, i rahmetli Bure, borca 17. viteške brigade rodom od Jajca, koji nije htio ostaviti teško ranjenog Kaću negdje u kanjonu Ugra. A Buro je krenuo na Vlašić tako što je skinuo gips s ruke, prethodno je tri puta ranjavan, bio je u jedinici „Gavranovi“. I sada me trnci i jeza obuzmu kada se sjetim njegovih riječi preko radioveze: „Neću da ostavim svog ranjenog druga!“ A mi u tom mraku, džehenemu, nismo uspjeli da ih pronađemo na vrijeme. Pronašli smo ih kasnije smrznute, jednog pored drugog – sjeća se penzionisani general.

untitled-2

Rahmetli general Alagić na Vlašiću: Veliki strateg i komandant

Potpuno uvjereno tvrdi da bi tok rata u BiH zasigurno bio drugačiji bez pobjede na Vlašiću! O tome zašto je „Operacija Vlašić“ epopeja odbrambeno-oslobodilačkog rata po kome će se pamtiti najviše Sedmi korpus i rahmetli komandant Alagić, Ćuskić objašnjava:

- To su bile kompleksne pripreme, od onih materijalnih pretpostavki za kretanje po snijegu, preko treninga jedinica, izrade bivaka, šatora za smjenu i odmor boraca te prihvat ranjenika, priprema inžinjeraca za izradu puteva u nemogućim uvjetima, osiguravanja masti protiv smrzavanja, naočala protiv zimskog sljepila, motornih sanki, krpa za kretanje po snijegu, do stručnih vojnih priprema, sadjejstva jedinica, stvaranja povjerenja između njih, psiholoških priprema vojnika... Nema čete u kojoj komandant Alagić, ja i najbliži saradnici, uključujući i psihologe i psihijatre, nismo obavili pripreme kako bismo postigli nemoguće. A „nemoguće“ je uspjelo - priča Ćuskić.

Podsjećamo ga na Igmanski marš, partizansku epopeju iz Drugog svjetskog rata, kada su vojnici Prve proleterske brigade NOVJ,  usiljenim maršom pješačili 19 sati na minus 30 stepeni Celzijevih, a penzionirani general odgovara:

- Igmanski marš je „mala maca“ za „Operaciju Vlašić“. Ono je bio samo marš, a mi smo, osim marševanja, kao jedne borbene radnje, imali uvođenje jedinica u borbu, borbena djelovanja, borbe u susret...!

Kako, Mehmede?

U ljeto 1994. godine Alija Izetbegović je, gledajući kotu Opaljenik na Vlašiću, pitao generala Alagića:

- Mehmede, možemo li mi ovo osloboditi?

- Ili ćemo uzeti ili nas neće biti - odgovorio je general predsjedniku Izetbegoviću.

- Kako, Mehmede? - pitao je predsjednik.

- Za ovo što je ispred nas ja već radim pripreme, kopam zemunice, siječem balvane, a da bismo sve savladali, moramo sačekati snijeg - samouvjereno je odgovorio general.