KOLUMNE

Dokazao da se može

Alen Jusupović

A. Dž.

27.3.2015

Sve što sam postigao jeste prkos malog čovjeka sistemu, bezvoljnosti moje generacije s jedne strane te percepciji da je tržište okrenuto samo velikim igračima. To je poslovna i životna filozofija koju na početku svakog razgovora iznosi Alen Jusupović, 26-godišnji magistar poljoprivredne ekonomije, koji je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu s prosjekom 9,4.

Uprkos uobičajenom mišljenju njegove generacije, ali i društva u kojem živi, Alen, roditelji Sakiba i Bajro, a i brat Adnan, odlučili su udobnost stana zamijeniti za pašnjake, livade, mužu magaraca i prodaju rijetkog egzotičnog mlijeka ovih korisnih životinja, istovremeno riskirajući pokretanjem vlastitog porodičnog biznisa, toliko originalnog da ni sam Alen u istraživanju tržišta nije mogao naći sličan primjer u državi.

Tri godine poslije, sve zarađeno Jusupovići ne troše, nego reinvestiraju i proširuju novim idejama... Od jednog magarca, s koliko su krenuli, danas ih imaju 12, ali i ponije, kokoši... I sve to bez pomoći države.

Alen nije tu stao. Uhodan posao povjerio je majci i ocu, a on krenuo da traži posao komercijaliste u privatnom sektoru. Kaže da je u projekt krenuo iz dva razloga - da bude dovoljno daleko od bezvoljnih kolega koji u sebi ubijaju i posljednju nadu da pokušaju nešto raditi, ali i iz prkosa da sistemu pokaže da se može uspjeti i sam protiv mnogih.