BIH

Mostarski mališani iz tri vrtića posjetili crkve i džamiju

U sklopu projekta "Razgovarajmo o pravima“

Autor:M.H.

27.3.2015

U sklopu projekta "Razgovarajmo o pravima", koji sponzorira Ambasada SAD-a u BiH, mostarski mališani iz vrtića "Sunčani most",  "Zvjezdica" te "Radobolja“ su sa svojim odgajateljicama posjetili Franjevačku crkvu i Karađozbegovu džamiju u Mostaru te manastir u Žitomislićima.

Iz vrtića "Sunčani most“, koji je nositelj ovog projekta, jučer su kazali kako je cilj ovih posjeta bio pokazati djeci da je bogatstvo u uvažavanju i poštivanju različitih mišljenja i osjećanja, te da se ljudi trebaju truditi da što više saznaju jedni o drugima.

-  Djeca i njihove odgajateljice istinski su uživali u ovim posjetama. Djeca su vidjela mnogo toga što do sada nisu imala priliku, pa su znatiželjno pitala, a ljubazni domaćini su se trudili da im objasne. Vjerujemo da su iz ovih susreta izišli obogaćeni spoznajama da je život pun raznolikosti - saopćili su iz  "Sunčanog mosta“.

Nakon ovih posjeta slijedi organiziranje likovnih radionica tokom kojih će djeca kroz slikanje, modeliranje i skulpturu izraziti utiske o onome što su vidjela i doživjela.

Dječiji radovi će potom biti izloženi u jednoj od mostarskih galerija.