BIH

MAJKA ZADA OPTUŽUJE Namjereno odugovlače istragu o smrti moje Nejle!

BRČKO Malena djevojčica preminula u decembru prošle godine

Autor:Sead Zahirović

27.3.2015

Zada Bajrić iz Brčkog ne odustaje od borbe za istinu o smrti kćerke Nejle. Trogodišnja djevojčica je, podsjećamo, umrla početkom decembra prošle godine u sanitetskom vozilu, tokom transporta iz brčanske bolnice u UKC Tuzla. Nejlini roditelji su teško optužili brčanske ljekare, navodeći da su nemar i neadekvatno liječenje u brčanskoj bolnici uzrokovali smrt djeteta. Izvršena je obdukcija i najavljena žurna istraga, ali do danas nema značajnijih rezultata.

Majka Zada je uvjerena da se radi o namjernom odugovlačenju, kako bi se slučaj zataškao.Dodaje da joj je u Tužilaštvu rečeno kako su potrebna dodatna vještačenja u inostranstvu, te da će istraga trajati bar još 3 mjeseca.

- Oni su meni ugasili moje sunce.Nikada neću odustati od borbe za istinu o smrti moje Nejle. Krivci moraju biti kažnjeni. Pokušavaju se zaštititi oni koji su odgovorni, a nije isključeno ni potkupljivanje. Brčko distrikt je dno dna, bara. Ovdje dobro žive samo oni koji imaju novac i koji su na budžetu, a mi koji čamimo na birou smo ništa. Gdje god da se obratimo nemamo nikakva prava. Zašto se meni, majci, ne dozvoljava uvid u obdukcioni nalaz ?- kroz jecaje govori Zada, držeći u rukama album s Nejlinim fotografijama.

nejla-12

Trogodišnja djevojčica Nejla je umrla početkom decembra prošle godine

Iz Tužilaštva Distrikta je potvrđeno da je roditelje preminule djevojčice Nejle Bajrić juče (27.03.) u prostorijama Tužilaštva  primio i sa njima obavio razgovor glavni tužilac  Zekerija Mujkanović.

- Tužilac Mujkanović iznio je roditeljima detaljan presjek do sada preduzetih istražnjih radnji i daljnji  plan rada u ovom predmetu. On je obrazložio značaj  provedenih istražnih radnji i njihovo trajanje, te iznio očekivanja od preostalih radnji čije izvođenje predstoji.

Mujkanović je naglasio da je cilj Tužilaštva prikupljanje svih relevantnih činjenica i dokaza koji će omogućiti donošenje pravilne i zakonite odluke Tužilaštva, bez  prejudiciranja u ovoj fazi postupka kakva bi konačna odluka mogla biti. Takođe je roditeljima prenijeto da se u istrazi za razna vještačenja koriste usluge i raznih medicinskih institucija tako da i brzina njihovog postupanja uslovljava brzinu okončanja istrage.

U svakom slučaju, Tužilaštvo i dalje nastoji ovu istragu okončati u što kraćem roku. Kada je u pitanju ranija odluka Tužilaštva da se roditeljima uskrati uvid u obdukcijski nalaz konstatovano je da će ona biti na snazi sve do donošenja tužilačke odluke u spisu. Roditeljima će se nakon toga bez daljeg odlaganja i bilo kakvog uvjetovanja omogućiti uvid u obdukcijski nalaz i ostalu cjelokupnu dokumentaciju  u spisu- navodi se u saopćenju iz brčanskog Tužilaštva.