BIH

Goražde dobilo najveći tržni centar u regiji i 110 novih radnih mjesta

U grad na Drini „Bingo“ investirao više od 10 miliona maraka

Al.B.

27.3.2015

Zahvaljujući investiciji najvećeg prodajnog lanca u BiH, tuzlanske kompanije „Bingo“, Goražde je dobilo najveći tržni centar u regionu. U izgradnju objekta uloženo je više od 10 miliona maraka, a u njemu je posao dobilo 110 Goraždana, ali i stanovnika susjednih Općina.

– Ovo je 157. Poslovna jedinica „Binga“ u BiH na površini od 10.000 metara kvadratnih. Radi se o centru veoma bogatom sa sadržajima, sa buticima renomiranih brendova „Carpisa“, „s. Oliver“, tu je i naša kuglana „Brunswick“ na koju smo ponosni, jer je privukla veliku pažnju. Ovo je jedan centar koji je, kao što su svi rekli, trebao Goraždu. Ono što je novo je što smo uradili projekat u saradnji sa „GOLD projektom“, USAID-a i SIDA-e, koji se odnosi na obuku više od 100 uposlenika koji će nakon tri mjeseca dobiti certifikate. Planirali smo i postavljanje otkupne stanice, jer je ovo područje poznato po plasteničkoj proizvodnji i mi za to imamo interesa – kazala je portparol kompanije „Bingo“, Tatjana Paunoski. Svečano otvaranje proteklo je uz muzički program, roštiljijadu, a posjetioci su, pored prodajnog dijela sa bogatim asortimanom, posjetili i restoran i kuglanu u sklopu objekta.

bingo-11

Svečanom otvaranju prisustvovao veliki broj građana

- Ovo je nastavak jedne uspješne goraždanske priče prije svega u smislu zapošljavanja. Vidimo da je ovo jedan objekat koji uvodi nove standarde u pružanju usluga građanima i moramo biti zadovoljni, posebno nakon riječi vlasnika da je ovo poklon Goraždu. Ovo je i priča koja je i rezultat jednoglasnog stava u ovom Kantonu s kojom ćemo pokušati povezati i buduće projekte, u sektoru poljoprivrede ili u prehrambenoj industriji – kazao je premijer BPK, Emir Oković. Neophodnu dokumentaciju, ali i potrebno zemljište na lokalitetu Rsadnika osigurala je Općina Goražde. - Mi smo grad koji je sa najnižom stopom nezaposlenosti i drago nam je što imamo i oko 300 mladih iz RS koji dolaze u Goražde na posao – ističe načelnik, Muhamed Ramović. Vlasniku kompanije „Bingo“ Senadu Džambiću on je uručio umjetnički rad s motivom goraždanske Kajserija džamije.

otvaranje

U okviru programa svečanog otvaranja kompanija „Bingo“ donirala je 32.000 KM porodici SOS Dječjih sela u BiH. Donatorski ček na ovaj iznos direktoru SOS Kinderdorfa iz Goražda, Aliji Lapu, uručio je izvršni direktor kompanije, Jasmin Osmanović. – „Bingo“ je prepoznao korektnog partnera, tako da smo odlučili da ih pratimo i dalje i da im pomažemo u njihovom radu. Ovo je drugi put, a sigurno neće biti zadnji da pomažemo djecu bez roditeljskog staranja – kazao je Osmanović.