CRNA HRONIKA

Bosanac optužen jer je snimio seks sa djevojkom pa ga objavio

Tužilaštvo Brčko distrikta: Prva optužnica u BiH zbog neovlaštenog optičkog snimanja

S.Z.

27.3.2015

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv 25-godišnjaka iz Sarajeva jer je nedopušteno snimio djevojku za vrijeme intimnog odnosa i video snimak distribuirao putem jedne od društvenih mreža.

Optuženi se tereti da je u maju prošle godine video snimak seksualnih  radnji  sa jednom djevojkom,  koji je bez njene saglasnosti načinio godinu ranije, putem Facebooka nedopušteno dostavio njenim poznanicama. Snimak je načinjen u privatnim prostorijama,  čime je povrijeđena osobnost oštećene i narušen njen privatni život – navodi se u optužnici. 

- U otkrivanju i dokumentiranju ovog krivičnog djela Tužilaštvo je koordiniralo kapacitetima više policijskih agencija u BiH, uključujući  MUP Kantona Sarajevo,  Agenciju za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH i Policiju Brčko distrikta BiH.  Pri tom se služilo savremenom metodologijom istrage primjenjivanom na slučajeve cyber kriminala, koju je ranije razvilo u okviru istraživanja krivičnih  djela protiv sistema elekroničke obrade podataka. Tako je pored uobičajenih istražnih radnji izvršen  i pristup Facebook profilima optuženog i lica kojima je distribuiran video snimak,  izuzet je njihov sadržaj,  izvršen je pretres stana, te oduzimanje računara putem kojeg je izvršeno krivično djelo. Za krivično djelo neovlaštenog optičkog snimanja,  koje se prvi put procesuira pred pravosuđem Distrikta i uopće pred  pravosuđem u BiH,  Krivičnim zakonom Distrikta propisana je novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do tri godine – navodi se u saopćenju brčanskog Tužilaštva, koje potpisuje glavni tužilac Zekerija Mujkanović.