NOGOMET

"Zmajevi" u miru Sedrenika na Pirinejima

U posjeti bazi reprezentacija

M. T.

27.3.2015

Nije daleko, brzo ćemo, konstatovala je mala novinarska ekipa koja se pješice prelijepog proljetnog dana zaputila u hotel u kojem je smještena reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Kakva greška! Reprezentativna baza u Andori,hotel Park, u kojem je bila smještena i selekcija Njemačke, nalazi se gotovo na vrhu grada, što bi u Sarajevu značilo nešto poput Sedrenika. I zato nije ni čudo što dole u gradu nema nijednog našeg fudbalera.

A u bazi vlada mir kao u pozorištu. Naši fudbaleri gotovo su jedini gosti hotela, a navijača još nema. Neki reprezentativci su razbacani po holu objekta, a neki su, pak, u šetnji po prelijepoj okolini hotela. Osim nove video prezentacije o selekciji Andore koju im je pripremio selektor Mehmed Baždarević, drugih aktivnosti do popodnevnog treninga (18.30) nema.

Sejad Salihović, kojeg smo zatekli u holu, potvrdio je da neće igrati sutra.

- Nažalost, neću. Bilo bi previše riskantno, ali se nadam da ću nastupiti u Beču - rekao nam je Salihović.

Prema riječima sekretara stručnog štaba reprezentacije Elmira Pilava, svi ostali fudbaleri su dobro. Prema njegovim riječima, kontingent od 700-1.000 naših navijača očekuje se sutra.

- Sve je super. Imamo mir i savršen ambijent za pripreme. Svi smo uvjereni da ćemo uz pomoć navijača ostvariti ubjedljivu pobjedu - rekao je Pilav.

Kao FIFA-in međunarodni sudija, Pilav je u nekoliko navrata u evropskim kupovima vodio utakmice u kojima su igrali klubovi iz Andore, koji daju okosnicu reprezentacije i konstatuje da su na dosta niskom nivou.

- To su amateri skromnog znanja i slabe fizičke spreme, ali su jako temperamentni. Kao takvi neće biti prelagan protivnik, ali ponavljam, ubjedljiva pobjeda ne bi smjela doći u pitanje - rekao je Pilav.