BIH

Rudari iz Šikulja strahuju od otkaza!

Rudnik potopljen u poplavama nije se oporavio

Autor:A. HADŽIĆ

27.3.2015

Proizvodnja uglja u Rudniku Šikulje, koji je u sastavu Rudnika Kreke, pala je za 50 posto, a 759 uposlenika u velikom je strahu od mogućih otkaza, saznaje "Dnevni avaz". Kako je poznato, Rudnik Šikulje je u prošlogodišnjim poplavama, dobrim dijelom zbog loše organizacije i nemara menadžmenta, pretrpio štete koje se procjenjuju na više od 80 miliona KM.

Naime, sindikalna podružnica Rudnika Šikulje, zbog teškog stanja, na adresu matične organizacije uputila je alarmantno pismo u kome traži sazivanje hitne sjednice Sindikata Kreke, i to uz prisustvo kompletne Uprave, kao i članova Nadzornog odbora ovog rudnika.

screenshot-19

Foto: Avaz (Faksimil pisma rudara iz Kreke: Nismo krivi, a snosimo posljedice)

U pismu navode da je „zbog nerješavanja krucijalnih problema“, a riječ je, prvenstveno, o ulaganju u opremu i proizvodnju nakon prošlogodišnjih poplava, u pitanje dovedena egzistencija 759 zaposlenih u Rudniku Šikulje.

- Radnici iz Šikulja nisu krivi za ovakvo stanje. Ukoliko Nadzorni odbor, direktor i Uprava Društva nemaju rješenje za ovakvu situaciju, tražimo njihovu smjenu. IO sindikalne podružnice Rudnika Šikulje učinit će sve i upotrijebiti sva zakonom dozvoljena sredstva da rudnik i njegovih 759 zaposlenih radi i ostvaruje proizvodne rezultate koji će im omogućiti siguran rad i redovna primanja - stoji u pismu sindikalne podružnice Rudnika Šikulje.

Pojedini uposlenici tvrde da je nemoguće da su potopljene samo mašine i oprema koji su bili u vlasništvu rudnika, dok su privatnici koji su bili angažirani na rudniku uspjeli spasiti svoje mašine.

Na naš upit je li obaviješten o stavu Sindikata Šikulja, predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić, koji je i sam svojevremeno bio uposlenik ovog rudnika, kazao nam je da zna za probleme koji muče ove rudare.

- Znam da je povodom ovoga zakazan sastanak Sindikata Kreke na koji sam pozvan. Vidjet ćemo hoće li se sastanku odazvati Uprava i Nadzorni odbor. Ono što smijem tvrditi jeste da naši rudnici imaju uglja i da rudari hoće i mogu raditi, ali njihov rad ne zavisi samo od njih - rekao nam je Husić.

Ni lopate nisu spašene

- Da je predratno vrijeme, neko bi zbog ovolike štete na Šikuljama već bio u zatvoru. Neshvatljivo je da, kad je voda krenula na rudnik, nisu spašene ni rudničke lopate, a kamoli neke od milionski vrijednih mašina. Izvještaj zašto je to tako nikad nismo dobili - kazao je za naš list jedan od sindikalista.