BIH

Čaušević sudskom policajcu rekao: "Pusti me da spavam“

Optuženi se nije pojavio na obnovljenom suđenju u Sudu BiH

Autor:A. LONČARIĆ

27.3.2015

Haris Čaušević zvani Oks, koji je optužen za teroristički napad na Policijsku upravu u Bugujnu 27. juna 2010. godine, nije se pojavio na današnjem pretresu pred Vijećem Apelacionog odjela Suda BiH gdje je postupak u ovom predmetu počeo iznova.

Vođenje pretresa

Predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Tihomir Lukes pročitao je obavijest koju je dobio od komandira smjene sudske policije Rame Crnovršanina, a u kojoj je navedeno da je Čaušević jutros u 8.30 sati trebao biti iz Pritvorske jedinice Suda BiH sproveden do sudnice.

No, Čaušević je, kazao je Lukes, sudskom policajcu rekao da neće ići, obrativši mu se riječima : „Pusti me da spavam“.

Lukes je potom kazao da će se pretres voditi bez prisustva optuženog.

 

Tužilac Dubravko Čampara, iznoseći uvodne riječi, rekao je da Tužilaštvo BiH ostaje kod svega izrečenog u optužnici iz prvostepenog postupka, dodajući da će van svake sumnje dokazati da je Čaušević počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

 

Ifet Feraget, jedan od advokata optuženog, iznoseći uvodne riječi rekao je da princip od kojeg odbrana neće odustati je dostavljanje svih dokaza jer u suprotnom ovo suđenje, kako je rekao, neće imati epitet pravičnog suđenja.

- Haris Čaušević je u Bugojnu prije ovog napada bio poznat više kao roker, momak koji se može nazvati ekspertom za informatiku. On nije imao razloga da počini krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Incident koji se desio u džamiji, je iskorišten da on bude optužen za ovo krivično djelo – rekao je Feraget.

On je dodao da smo svjedoci kako se predmeti prelamaju preko svjedoka pokajnika, te da je u ovom slučaju riječ o svjedoku pokajniku Adnanu Haračiću zvanom Maca koji je višestruko osuđivana osoba, a da tužilac nije prezentirao izvod iz kaznene evidencije svjedoka.

- Haračić je šest puta osuđivan. Osuđen je i u Njemačkoj kao maloljetnik za teško krivično djelo zbog čega je deportovan u BiH – kazao je Feraget, dodajući da je Haračić ovisnik o kokainu.

Hapšenje sutkinje

Feraget je kazao i da je Tužilaštvo BiH nezakonito postupalo u pribavljanju dokaza.

Istakao je da Čaušević nikada i nigdje nije priznao da je počinio ovo krivično djelo.

Feragat se potom osvrnuo i na hapšenje sutkinje Azre Miletić koja je bila član  Sudskog vijeća.

- Njeno hapšenje ima više veze sa ovim predmetom nego u predmetu Brkić. Vjerujem da je hapšenje sutkinje Miletić montaža koja ima veze sa ovim predmetom- rekao je Feraget, dodajući da je odbrana dužna upoznati Vijeće o svim nezakonitostima i nedostacima dokaza.

Nakon iznošenja uvodnih riječi odbrane u sudnici je pregledan video iskaz svjedoka Muamera Karadže, pomoćnika komandira za kriminalitert PS Bugojno, dat 18. aprila 2011. godine.

Suđenje će biti nastavljeno 31. marta.