BIH

Odluka o SAA bit će u aprilu

Karl Erjavec, šef slovenske diplomatije, za "Avaz"

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

27.3.2015

Evropska unija od Bosne i Hercegovine očekuje pripremu programa ekonomsko-socijalnih reformi i reformi koje će državu modernizirati, poboljšati funkcionalnost i stvoriti konkurentnu poslovnu sredinu.

Kazao je ovo u intervjuu za "Dnevni avaz" ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec. Jedan od najvećih lobista među evropskim diplomatima za ulazak BiH u EU za naš list govori i o tome koliko je važno da se što prije formira vlast u našoj zemlji i počne s radom na reformama.

Socijalna sigurnost

Vijeće EU preporučilo je stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) za BiH na snagu. Kada će konačna odluka o tome biti donesena?

- Ministri vanjskih poslova na našoj sjednici u martu već su dali političku podršku implementaciji Sporazuma. Formalno će taj korak, kako je predviđeno, biti napravljen u aprilu, na sjednici Vijeća za opće poslove.

Šta Vaše kolege iz EU i Vi, kao jedan od najvećih zagovornika evropskog puta BiH, sada očekujete od bh. vlasti?

- Nakon što je političko vodstvo BiH usvojilo deklaraciju o evropskoj budućnosti, ocjenjujem da su time otvorena važna vrata za nastavak približavanja BiH ka evropskim integracijama. Za napredak na tom putu bit će, naravno, ponovo potrebni koraci BiH.

Sada EU očekuje pripremu programa ekonomsko-socijalnih reformi i reformi koje će državu modernizirati, poboljšati funkcionalnost i stvoriti konkurentnu poslovnu sredinu, donijeti socijalnu sigurnost državljana te podići nivo zaposlenosti. Napredak u provođenju tih reformi bit će kriterij za nastavak puta BiH prema EU, kao i za finansiranje od  međunarodnih finansijskih institucija.

Ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić kazala je da je Hrvatska tražila da bude prilagođen dio Sporazuma o tradicionalnoj trgovini, jer su pravilo i Sporazum postignuti prije nego što je njena zemlja postala članica Evropske unije. Šta ustvari ovaj zahtjev znači za BiH?

- Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH bio je, kao što znate, potpisan već u junu 2008. godine, od tada je na snazi njegov trgovinski dio – Privremeni trgovinski sporazum - koji se mora zbog širenja EU s Hrvatskom prilagoditi na način da se uvažava prošireno članstvo EU. U praksi to za Bosnu i Hercegovinu znači prilagođavanje određenih kvota i tarifa.

Očekivanja građana

Kako natjerati bh. političare da se ozbiljnije prihvate svojih obaveza i dužnosti i mogu li nove blokade ugroziti SAA?

- Uvjet za implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jeste politička saglasnost o konkretnom angažiranju BiH sa EU u obliku pismenih obaveza, što je BiH ispunila. Za sljedeće korake prije svega je važno da se što prije formira vlada i počne s radom na reformama. Dosadašnji angažman Evropske komisije u oblasti privrede u okviru tzv. Pakta za rast dobro je ishodište budućoj vladi za početak rada na privrednim i socijalnim reformama.

Žao nam je zbog stečaja "Tuša"

Jesu li Vas kontaktirale bh. institucije u vezi sa, primjerice, problemima koje radnici u BiH imaju sa slovenskom firmom „Tuš“ u BiH, za koju je ovih dana pokrenut stečajni postupak?

- S problematikom prestanka rada "Tuševe" trgovačke mreže u BiH sam upoznat i svjestan sam da donosi negativne posljedice kako brojnim zaposlenima tako i kompanijama u BiH koje su sarađivale s „Tušem“. Žao mi je zbog ovog događaja, jer baca loše svjetlo i na ugled Slovenije kao partnerske države BiH. S obzirom na to da se radi o poslovnom subjektu, koji posluje u skladu sa svojim poslovnim interesima i pri tome se prilagođava trenutnom stanju na tržištu, na njegov rad i poslovne odluke ne možemo utjecati.