BIH

Jače provjere za sve, a crveno za azilante!

Šta će nam donijeti šengenski zid za BiH

Autor:A. DUČIĆ

27.3.2015

Ulazak Hrvatske u šengensku zonu za sobom će povući oštriju kontrolu na granici a našom državom dugom više od 1.000 kilometara, što se može odraziti i na kretanje ljudi i robe iz Bosne i Hercegovine. Naši susjedi, naime, već su počeli s evaluacijom za ulazak u Šengen, a 1. jula zvanično će aplicirati za ulazak ovaj prostor.

Najavljeno je da će Hrvatska granicu sa BiH pojačano nadzirati iz zraka helikopterima, zatim plovilima na Dunavu, Savi i Uni.

Kršenje zakona

Direktor Granične policije (GP) BiH Zoran Galić kaže za "Dnevni avaz" da u ovom momentu nema novih procedura, pravila ili režima kada je riječ o graničnoj kontroli, ali ističe da je GPBiH na zajedničkim bilateralnim sastancima informiran o mjerama koje će Hrvatska u predstojećem procesu postepeno prilagođavati šengenskim pravilima.

- To, svakako, znači pojačane kontrole na granici. Posebne mjere, kada Hrvatska uđe u šengensku zonu, odnosit će se na osobe registrirane u šengenskom informacionom sistemu. Te mjere značit će zabranu ulaska u šengenski prostor, a samim time onda i u Hrvatsku, i to osobama koje su registrirane kao lažni azilanti i koje su kršile zakon u zemljama Šengena - objasnio je Galić.

O tome će Granična policija BiH, kako kaže, blagovremeno i zvanično biti obaviještena, o čemu će biti informirana i  bh. javnost.

Skupljaju podatke

Kada je riječ o pojačanim graničnim kontrolama koje je najavilo Evropsko vijeće, a odnose se na mjere protiv terorizma, Galić kaže da je to još deklarativnog karaktera.

zoran-galic001

Foto: Avaz (Galić: Informirani o mjerama)

- Intencija je da se prikuplja dovoljan broj informacija za "sigurnosno interesantne" osobe, odnosno za njihovo kretanje u treće zemlje. Mi u svakom slučaju reagiramo na svaki upit Interpola te na sistemskoj osnovi vršimo prikupljanje podataka. U operativnom smislu po tom pitanju sarađujemo i s nadležnim policijskim agencijama u BiH - kazao je Galić.

Galić: Učestali upiti iz EU

Galić je istakao da je bilo dosta upita od nadležnih policijskih tijela iz Evrope u vezi s sigurnosnim provjerama pojedinih osoba, a GPBiH im je podatke dostavljao putem Interpola.

Naglasio je da u operativnom smislu Granična policija djeluje po nalogu Državne agencije za istrage i zaštitu, zajedno sa Službom za poslove sa strancima, Obavještajnom sigurnosnom agencijom i Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela.