REGION

Vučić: Cilj Vlade Srbije da podigne nivo medijskih sloboda na nivo kao u EU

Spremni prihvatiti savjete i prijedloge OEBS-a

Srna

27.3.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je cilj Vlade Srbije da podigne nivo medijskih sloboda na nivo koji je relevantan u svim zemljama zapadne Evrope i izrazio spremnost da prihvati savjete i prijedloge OEBS-a za unapređenje stanja u medijima.

- Vlada Srbije donijela je niz zakona s ciljem jačanja slobode i nezavisnosti medija, što je i bio jedan od prioriteta ove vlade prilikom njenog formiranja - istakao je Vučić u razgovoru s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Dunjom Mijatović.

Vučić i Mijatovićeva razgovarali su o poštivanju slobode medija, zaštiti bezbjednosti novinara, kao i zaštiti slobodnog izražavanja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Mijatovićeva je izrazila zadovoljstvo zbog podrške koju dobija u toku predsjedavanja Srbije OEBS-u i istakla da je saradnja i komunikacija sa Vladom Srbije na visokom nivou.

Ona je pozdravila usvajanje novih medijskih zakona i čvrstu riješenost Vlade da provede reforme u oblasti medija te naglasila da Srbija može da bude primjer za zemlje u regionu kada je riječ o uvođenju dobre evropske prakse.

- Bit ćemo vaši partneri. Želim da ovaj region ide naprijed, a to bez slobode medija nećemo postići. To je moj jedini cilj - rekla je Mijatovićeva.

Ona je dodala da je potvrđivanje optužnice u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije važan primjer za Srbiju i region te pohvalila spremnost Vučića da se država uključi u rješavanje problema bezbjednosti novinara Brankice Stanković.