CRNA HRONIKA

SARAJEVO Vedad Bajrica molio Ademira Pezu da ga ne ubije!

Podignuta optužnica protiv ubice i njegovih pomagača

Am. KOVAČ

27.3.2015

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, kako saznaje “Avazov portal”, podiglo je optužnicu protiv Ademira Peze (26), Samira Potogije (27), Mirze Hasanbegovića (19) i Denisa Škame (27), a koji se dovode u vezu sa ubistvom Vedada Bajrice (37) 5. novembra prošle godine u sarajevskom naselju Vratnik.

Kantonalni sud u Sarajevu, kako nam je potvrdila sutkinja Jasmina Begić, potvrdio je optužnicu.

Pezo i Potogija su prema optužnici 5. novembra prošle godine oko 12.20 sati vozilom Chrysler došli pred Bajricin ugostiteljski objekat. Pezo je imao pištolj Crvena zastava za koji nije imao odobrenje nadležnog organa.

Nakon verbalne prepirke, Pezo i Potogija su fizički napali Bajricu udarajući ga nogama i rukama po svim dijelovima tijela, nakon čega je Bajrica iz pištolja Beretta ispalio najmanje jedan hitac u pravcu Pezinih nogu nanijevši mu laku tjelesnu povredu u vidu prostrijelne rane u predjelu lijeve stražnjice.

Pezo je odgurnuo Bajricu dok je Potogija udarcem noge izbio mu pištolj iz ruke.

Potom je  Pezo iz nogavice izvadio pištolj Crvena zastava te u namjeri da ga ubije ispalio više hitaca u Bajricu.

Dva ispaljena zrna pogodila su Bajricu u predjelu natkoljenica te je pao na tlo, za koje vrijeme se obraćao Pezi: “Aj dobro je, nemoj to činiti molim te”.

No,  Pezo je ispalio još jedan hitac u pravcu Bajricinog trbuha, a potom je stao iznad njega dok je ovaj ležao na tlu, te izgovarajući riječi: “Da ti ja pokažem p.... kako se puca” ispalio još jedan hitac u pravcu prsa.

ubistvo-bajrica-10

Optuženi došli na Vratnik da se svađaju sa Bajricom 

Bajrica je zadobio teške tjelesne povrede opasne po život u vidu ustrijelne rane grudnog koša i prostrijelnu rane u predjelu trbuha, usljed kojih je preminuo u 13.45 sati u prostorijama KUM-a KCU Sarajevo.

Pezo je pištolj dao Potogiji, te je sjeo na mjesto vozača u Chrysler, a Potogija na mjesto suvozača, te su pobjegli s lica mjesta.

Škamo i Hasanbegović su sakrili Chrysler u garaži Škamine kuće.

Potom su  Potogija, Škamo i Hasanbegović, u cilju prikrivanja tragova, uputili se na lokalitet Pašinog brda Sarajevo gdje je Hasanbegović ispalio jedan metak iz pištolja Crvena zastava,  nakon čega je Škamo sakrio pištolj.

Pezo se prema tački jedan optužnice, tereti za krivično djelo ubistvo, nasilničko ponašanje i nedozvoljeno držanje oružja, a Potogija za nasilničko ponašanje.

Prema tački dva optužnice Potogija, Hasanbegović i Škamo se terete za krivično djelo pomoć počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela.

Također, Tužilaštvo je u podignutoj optužnici koju je proslijedilo Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, zatražilo da se Pezi produži pritvor, dok za Potogiju nije tražilo produženje jer ne postoji zakonski osnov.