BIH

Radnici Tvornica transportnih uređaja odgodili proteste pred Vladom TK-a

Nemaju odobrednje policije

M. Ah.

27.3.2015

Radnici Tvornica transportnih uređaja (TTU) Tuzla odgodili su današnje najavljene proteste pred sjedištem Vlade TK-a.

Mehmed Terzić, predsjednik Sindikalne organizacije TTU-a kaže da je razlog odgađanja što im policija ne dozvoljava da održe proteste, jer nisu, tvrdi, najavili proteste prije na 48 sati.

- Neda nam policija danas da izađemo, jer se protesti moraju najavliti prije na 48 sati. Zato smo odgodili proteste, a u međuvremenu možda nas premijer Bego Gutić primi na sastanak i uspijemo nešto dogovoriti - kazao je Terzić.

Istaknuo je da će od protesta odustati samo ukoliko im se uplati januarska i 30 posto decembarske plate, kao i nešto novca za repromaterijal kako bi nastavili rad u tvornici.

-Tražimo bar jednu platu i 30 posto decembarske plate, da imamo od čega živjeti. Moraju nam uplatiti i nešto novca za repromaterijal. Sigurno ćemo tražiti i smjenu direktora Abdulaha Đulovića, jer ništa ne radi u korist radnika. Ukoliko se ne desi sastanak sa premijerom Gutićem ili ništa ne dogovorimo, mi ćemo na vrijeme najaviti okupljanje i u ponedjeljak, 30. marta, stupiti u proteste pred kantonalnom Vladom, od kojih nećemo odustajati sve do ispunjenja naših prava - podvukao je Terzić.

Podsjećamo, 300 radnika TTU-a su 6. marta tekuće godine zaustavili proizvodnju u ovoj tvornici zbog neipslaćene tri plate, kao i nedostatka repromaterijala, te stupili u štrajk upozorenja, a zatim u srijedu, 25. marta, u generalni štrajk pred zgradom Vlade TK-a.