BIH

Uspješna saradnja SIPA-e i švedske policije

U okviru akcije kodnog naziva "Beneluks"

Redakcija

27.3.2015

U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer je održan službeni sastanak pripadnika SIPA-e i predstavnika švedske policije sa kojima je ostvarena uska saradnja prilikom realizacije operativne akcije kodnog naziva "Beneluks".

Podsjećamo, u okviru međunarodne policijske akcije "Beneluks", policijski službenici SIPA-e slobode su lišili pet osoba, među kojima je i državljanin Švedske, te su pronašli improviziranu  esklozivnu napravu koja je trebala biti isporučena u Švedsku. Tri osobe su uhapšene u pograničnom prostoru, čime su spriječene da  improviziranu eksplozivnu napravu prevezu preko graničnog prelaza u putničkom motornom vozilu, u kojem je naprava i pronađena.

Na jučerašnjem sastanku predstavnici švedske policije izrazili su zahvalnost na profesionalnom odnosu pripadnika SIPA-e prilikom rada na ovom predmetu,  blagovremenoj razmjeni podataka, te efikasnoj i brzoj reakciji. Pravovremena i efikasna reakcija SIPA-e rezultirala je hapšenjem osumnjičenih osoba i sprječavanju isporuke ekspozivne naprave na prostor EU, čija je krajnja destinacija trebala biti  Švedska, zbog čega su predstavnici švedske policije posebno zahvalni.

Dogovoreno je da će saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.