BIH

MOST MIRA NA SPREČI Prije 16 godina sagradile ga jedinice EUFOR-a

Više puta popravljan

H. Č.

27.3.2015

Prije šesnaest godina, inženjerijske jedinice danskog kontigenta EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, su na rijeci Spreči na entitetskoj gradnici Suhog Polja (RS) i Klokotnice (FBiH), sagradile privremeni željezni most, ograničene nosivosti i gabarita vozila, kako bi se omogućio povratak Bošnjaka u naselje Suho Polje na Ozrenu.

most-mira-star-16-godina

U više navrata most su popravljali mještani povratnici u ovo naselje, posebno drveni plato koji je bio dotrajao toliko da su točkovi automobila počeli propadati kroz rupe mosta.

Na svu sreću nikada se nije dogodila nesreća.

Kako ističe pionir povratka Bošnjaka u Suho Polje Idriz Novalić, Danci su sagradili privremeni most, ali kako sada stvari stoje, on će ostati na svom mjestu sve dok se ne sruši u korito Spreče.

most-1

- Iako za novi, armirano-betonski most stotinjak metara dalje uzvodno postoji projekat za gradnju, do nje u skorije vrijeme neće doći. Ugovor o zajedničkoj gradnji novog mosta trebali su potpisati načelnici susjednih općina Doboj Istok i Doboj, Kemal Bratić i Obren Petrović, a u finansiranje bi se uključila Turska. Dešavanja ovih dana u Doboju, vjerovatno će ovaj projekat odgoditi za neka bolja vremena - kaže Novalić.