GLOBUS

Assad optužio Zapad da pokušava od Ukrajine stvoriti marionetsku državu

Tvrdi da se ista taktika primjenjuje i na njegovoj državi

Fena

27.3.2015

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad optužio je Zapad da pokušava da oslabi Rusiju pretvarajući Ukrajinu u marionetsku državu, u taktici za koju tvrdi da se također koristri protiv njegove države.

- I dalje se vraćam na činjenicu da postoji veza između sirijske krize i onoga što se dešava u Ukrajini, izjavio je on ruskim vladinim novinama Rosiskaja Gazeta, čiji su izvodi objavljeni u petak.

- Prvo, zato što su obje zemlje bitne za Rusiju, i drugo jer je cilj u oba slučaja oslabiti Rusiju i stvoriti marionetsku državu, kazao je on, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države i Evropska unija uveli su ekonomske sankcije Rusiji zbog njene uloge u krizi u Ukrajini.

Rusija, dugogodišnji saveznik Assada, negira da šalje vojnike i naoružanje da podrži separtiste koji se bore protiv vladinih snaga u istočnoj Ukrajini i tvrdi da je Zapad pomogao u orkestriranju svrgavanja proruskog predsjednika Ukrajine u prošloj godini.

Upitan o drugom krugu sastanaka između suparničkih sirijskih strana u Moskvi od 6. do 9. aprila, kome Assad neće prisustvovati, predsjednik je izjavio da oni koji učestvuju na njima ne bi trebali izgubiti iz vida glavni cilj, a to je očigledno obnova mira.

Slab napredak je ostvaren u prvom krugu sastanaka u Moskvi u januaru. Brojne sirijske opozicijske ličnosti bojkotirale su januarske pregovore, tvrdeći će se pojaviti na sastancima samo kada Assad bude uklonjen s vlasti.