LIFESTYLE

Facebook će uskoro doživjeti velike promjene, a evo i koje

Predstavljene na tradicionalnoj F8 konferenciji

(Mi.K.)

27.3.2015

Facebook je na svojoj tradicionalnoj F8 konferenciji namijenjenoj programerima, dizajnerima i developerima svih vrsta, predstavio novitete koji će se uskoro pojaviti na popularnoj društvenoj mreži.

Najveća novost predstavljena na konferenciji je unaprijeđenje Facebook Messengera. Facebook je odlučio da ovu platformu "otvori" programerima kako bi oni mogli da dodaju veliki broj novih aplikacija.

Prevedeno, bilo koja aplikacija odsad će moći da bude povezana na Facebook Messenger, što će omogućiti korisnicima da za komunikaciju koriste gif animacije, videosnimke, elemente drugih aplikacija i sva druga silna čudesa.

konf-2

Ukratko, pomoću Facebook Messengera uskoro ćemo moći da koristimo sve što programeri odluče da ubace u njega.

Predstavljen je i Messenger Business, platforma koja će omogućiti direktno komuniciranje na Facebooku s kompanijama koje odluče da iskoriste ovu mogućnost.

Promjene u video snimcima

Baš kao što je to moguće sa video snimcima drugih web servisa, svi vlasnici web sajtova uskoro će moći da ugrađuju video zapise objavljene na društvenoj mreži na svojim stranicama, što dosad nije bilo moguće.

konf

Isto tako, uskoro ćemo na našim zidovima moći da gledamo snimke snimljene u 360 stepeni, što programerima otvara veliki broj mogućnosti i aplikacija koje ulaze u sferu virtualne stvarnosti.

Promjene u sistemu komentarisanja

Vlasnici web stranica koji koriste Facebookov sistem komentarisanja odsad neće muku mučiti kako bi "ujedinili" one u objavama na društvenoj mreži i na svojim web sajtovima. Sada će komentari u tim slučajevima biti automatski ujedinjeni.

Ostale promjene

Programeri koji razvijaju aplikacije za Facebook moći će da pristupe novoj komponenti - Analytics for Apps, alatu koji će im pružiti detaljan uvid u podatke koje koriste njihove aplikacije.

Facebook je predstavio i novi SDK, niz razvojnih alata koji će developerima omogućiti da razvijaju komponente društvene mreže na uređajima poput frižidera, pametnih kuća, automobila i slično.

Kako bilo, Facebook je uzeo novi zalet i bit će izuzetno zanimljivo vidjeti kako će industrija iskoristiti sve ono što odsad nude predstavnici društvene mreže.

PREPORUČUJEMO
Facebookov Messenger od sada bogatiji nego ikad prije

Htjeli vi to ili ne: Facebook će vas od sada svakodnevno podsjećati na vašu prošlost

Nova pravila: Facebook će brisati ovakve fotografije i statuse