GLOBUS

RAT U JEMENU Palestinci traže da Saudijci zaustave bombardovanje

Predsjednik Hadi doputovao u saudijsku prijestonicu Rijad

(Dž. Č.)

27.3.2015

15:55 Danas su se u Palestini nakon džume namaza održali protesti protiv napada Saudijske Arabije na Jemen. Veliki broj okupljenih građana ispred Al - Aqsa je zahtijevalo da se odmah prekine napad na bratski narod i da se zaustavi ova ratna intervencija.

protest-palestina-12

Okupljeni građani zahtijevaju prekid ratnih operacija

13:00 Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je danas da saudijski vazdušni udari u Jemenu treba da budu odmah zaustavljeni i da sve strane u toj zemlji treba da se založe za političko rješenje.

- Osudili smo vazdušne napade. To mora da stane. Svi treba da ohrabre dijalog i nacionalno pomirenje u Jemenu, umjesto da oteževaju građanima Jemena da se ujedine - rekao je Zarif novinarima.

On je dodao da je ovoj temi bilo razgovora na marginama aktuelnih razgovora o iranskom nuklearnom programu u Lozani.

Saudijska Arabija i njihovi saveznici pokrenuli su vazdušne udare protiv pobunjenih Huta u Jemenu. Vlasti u Rijadu ovom akcijom pružaju podršku jemenskom predsjedniku Anderabuu Mansuru Hadiju.

Sa druge strane, pobunjenici imaju podršku Irana.

Zarif je naglasio da je centralna tema sastanka u Lozani i dalje postizanje okvirnog dogovora sa svjetskim silama o iranskom nuklearnom programu do kraja marta.

12:50 Kako piše Reuters, u borbi protiv šiitske muslimanske skupine pripadnicima Koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom se odlučia pridružiti i sunitska muslimanska koalicija iz Maroka. Naveli su da im žele pružiti političku i vojnu podršku u napadima na šiitske pobunjenike.

11:00 Ministar vanjskih poslova Jemena, Riad Yassin, izjavio je da bi zračni napadi koje provodi Koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom protiv šiitskih pobunjenika trebali biti okončani što je prije moguće. 

Yassin je kazao za BBC da je potrebna „kratka i oštra“ akcija kako bi se oslabili pobunjenici, koji su prisilili jemenskog predsjednika da odleti iz države.

10:30 Televizija "Al Jazeera" je objavila da su oružane snage lojalne svrgnutom predsjedniku Jemena povratile dijelove provincije Marib, u centralnom Jemenu, koja je bila u rukama Huta. U toj provinciji se proizvodi nafta. 

U toku su žestoki sukobi između snaga lojalnih predsjedniku Abdu Rabuhu Mansuru Hadiju i Huta, navodi ta televizija. 

Svrgnuti predsjednik Hadi je zvanično tražio od Vijeća sigurnosti UN-a da "zaustavi agresiju Huta" u skladu s poglavljem 7 Povelje UN. 

On se za pomoć obratio i Arapskoj ligi, apelirajući na njih da pošalju vojnike iz "Poluostrvskog štita" (vojne jedinice država u Persijskom zalivu) i da proglase zonu zabranjenog leta iznad oblasti pod kontrolom Huta, prenosi Tanjug. 

Nijedan pokušaj nacionalnog dijaloga nije uspio, a zaraćene strane se međusobno optužuju za sukob.

screenshot-2

Foto: The Washington Post (Dvanaest žrtava je stradalo u napadu na vojnu bazu sjeverno od prijestonice Sane)

10:20 Koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom jutros je bombardirala aviobazu u provinciji Marib, sjeveroistočno od jemenske prijestonice Sane i tom prilikom je uništena radarska stanica koja je samo pet kilometara udaljena od naftnog polja Safer, tvrde stanovnici.

Iako provincija Marib nije pod kontrolom snaga Huta, koje su glavna meta bombardiranja, u toj oblasti se nalaze snage lojalne njihovom savezniku, bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu, navodi Reuters.

screenshot-11

Foto: The Washington Post (U toku su žestoki sukobi između snaga lojalnih predsjedniku Hadiju i Huta)

09:30 Najmanje 39 civila je poginulo u Jemenu od početka, prije 24 sata započetih zračnih napada koje predvodi Saudijska Arabija protiv šiitskih pobunjenika, rekli su za novinsku agenciju AFP zvaničnici ministarstva zdravlja u Sanaai.

Dvanaest žrtava je poginulo u napadu u kojem je u noći gađana vojna baza na sjeveru Sanaae i pogodila obližnju stambenu četvrt,  koju kontroliraju šiitski pobunjenici Huthi, dodali su zvaničnici ministarstva.

screenshot-15

Foto: The Washington Post (Najmanje 39 civila poginulo u Jemenu od početka napada)

09:25 Mogućnost kopnene ofanzive u Jemenu je značajno porasla pošto je Egipat izrazio spremnost da pošalje svoje trupe u ovu zemlju "ako je potrebno". 

- Egipat je izrazio političku i vojnu podršku kao i spremnost za učešće u koaliciji sa vazdušnim i pomorskim snagama, a ako je potrebno i s kopnenim snagama u svjetlu egipatske historijske i nepokolebljive odgovornosti za arapsku i zalivsku nacionalnu sigurnost - rekao je egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Shoukry na sastanku šefova diploamcije Arapske lige u Sharm el-Sheikhu, preneo je Guardian. 

09:20 Predsjednik Jemena Abd Mansur Hadi sastao se danas sa saudijskim ministrom odbrane Muhamedom Ben Salman Ben Abdel Azizom, koji nadzire operaciju "Odlučna oluja" u kojoj učestvuje desetak zemalja pod vodstvom Rijada.

992983-01-02

Foto: AFP (Predsjednik Hadi i saudijski ministar Aziz)

09:14 Borbeni avioni gađali su danas predsjedničku palatu u jemenskoj prijestonici Sani, koju kontrolišu šiitski pobunjenici Huti, rekli su mještani.

Avioni koalicije koju predvodi Saudijska Arabija gađali su jutros i vojna postrojenja u kojima se nalaze rakete.

U napadima južno od Sane rano jutros gađani su vojni objekti koji su povezani sa bivšim predsjednikom Alijem Abdulahom Salehom, moćnim saveznikom zajednice Huti.

U međuvremenu, predsjednik Jemena Abd Mansur Hadi doputovao je u saudijsku prijestonicu Rijad, rekli su zvaničnici, prenio je BBC.

Zvaničnici kažu da će on odatle otputovati u Egipat, gdje će sutra učestvovati na sastanku Arapske lige.