BIH

USAID i Udruženje žena sudija u BiH istražuju efekte korupcije i neetičkog ponašanja prema ženama

Danas u Sarajevu okrugli sto

Autor:Fena

27.3.2015

merička agencija za međunarodni razvoj (USAID), u suradnji s Udruženjem žena sudija u BiH, organizira danas u Sarajevu okrugli stol o efektima korupcije i neetičkog ponašanja prema ženama. 

Na skupu će predstavnici pravosudnih institucija razgovarati, između ostalog, o negativnim efektima korupcije na žene kao marginaliziranu grupu, rodnoj perspektivi kod donošenja strategija i zakona za sprječavanje i borbu protiv korupcije te prevenciji seksualnog uznemiravanja i uznemiravanja na radnom mjestu (smjernice izdate od Viskog sudskog i tužilačkog vijeća), najavljeno je iz USAID-a.  

Među govornicima su David Barth, direktor misije USAID/BiH, Adisa Zahiragić, predsjednica Udruženja žena sudija u BiH, Sead Lisak, Agencija za prevenciju i borbu protiv korupcije, Samra Hadžiabdić-Filipović, Agencija za rodnu ravnopravnost te Arben Murtezić, Ured disciplinskog tužioca VSTV. 

Okrugli sto se organizira pod pokroviteljstvom USAID-ovog Projekta pravosuđa. To je petogodišnji projekat vrijedan 9,4 miliona dolara s ciljem osiguranja pomoći tužiteljima, sudijama i drugim sudionicima u sektoru pravosuđa kako bi bili funkcionalniji, odgovorniji i djelotvorniji u zadovoljavanju potreba građana BiH. 

Glavna tri cilja projekta su unapređenje rada, radnog statusa i nadležnosti tužitelja, povećanje efikasnosti u prvođenju sudskih presuda te jačanje kapaciteta pravosudnih institucija u borbi protiv korupcije. 

Do danas je Vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,6 milijardi dolara pomoći namijenjene podršci ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku BiH.