BIH

U BiH mjestimično vlažan kolovoz, umjeren promet vozila

Stanje na putevima

Autor:Fena

27.3.2015

U Bosni i Hercegovini saobraćaj se jutros odvija po mjestimično vlažnom kolovozu  i umjeren promet vozila.

Zbog deminiranja terena u mjestu Turbe na magistralnom putu M-5 Travnik-Donji Vakuf danas od 08.00 do 15.00 sati dolazit će do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Zbog izvođenja bojevog gađanja na vojnom poligonu Manjača, još danas od 08.00 do 16.00 sati, privremeno će se obustavljati saobraćaj na dionici regionalnog puta R-411 Kola-Stričići. Za vrijeme obustave, vozila će  se preusmjeravati na alternativni pravac (Kola-Ledenice-Stričići).

Skreće se pažnja na učestale odrone zemlje ili kamenja  na kolovoz, a posebno se izdvajaju putni pravci: Jablanica-Mostar, Tuzla-Bijeljina, Bugojno-Novi Travnik, Sarajevo-Foča, Jajce-Banja Luka i Brod na Drini-GP Hum.

Na autoputu A1 saobraćaj se odvija bez vanrednih ograničenja, po pretežno suhom ili vlažnom kolovozu. Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Na  graničnim prijelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

RADOVI

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Doboj-Gračanica,(most preko potoka Dubovac), zbog sanacionih radova saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
M-5
Travnik-Donji Vakuf (Turbe-izlaz prema Donjem Vakufu), zbog deminiranja terena od 08.00 do 15.00 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja.
M-6.1
Kružni tok na ulazu u Široki Brijeg, na raskrsnici magistralnog sa regionalnim putem, zbog sanacionih radova saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.
M-16 
Jajce Banja Luka ( lokaliteti Lučina i Bočac) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-16.2
Prozor-Jablanica, (na izlazu iz Prozora, u dužini od 1 km) u toku su sanacioni radovi, pa se saobraća naizmjenično. Također, zbog ulegnuća kolovoza u blizini Jablanice, usporeno je saobraćanje.
M-17
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja  svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 07.00 do 13.00 sati.
M-18
Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica (zbog klizišta) saobraća se usporeno-jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.
Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za  vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara.
M-19
Bijeljina-Zvornik zbog odrona, saobraćaj se odvija usporeno jednom trakom.

REGIONALNI PUTEVI:

R-403a Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prevoz mlijeka).

R-413a Travnik-Galica, zbog snježnih lavina potpuno je obustavljen saobraćaj.

R-418b Konjic-Buturović Polje (Jezerine) zbog klizišta potpuno je obustavljen saobraćaj.  Saobraćaj prema Buturović Polju odvija se putem iz Čelebića preko novog mosta.

R-442a Hadžići-Igman (Brezovača) zbog klizišta, saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

KANTON SARAJEVO

Zbog izvođenja neophodnih radova, usporeno se saobraća u ulicama Kromolj i Slatinski put u Vogošći (od br. 3 do br.87), saopćeno je iz BIHAMK-a.