KULTURA

Husein Smajić osoba godine u BiH, u svijetu Clinton, a u regiji Đoković i Čilić

U Mostaru održana tradicionalna dodjela priznanja „Večernjakov pečat“

M.H.-M.Sm.

26.3.2015

Mostar je večeras bio domaćin tradicionalne manifestacije „Večernjakov pečat“ koju je 14.put zaredom, pod motom „Pečat za Evropu“ organizirao „Večernji list“, jedan od najvećih dnevnih listova u Hrvatskoj i BiH.

Tako „Večernjak“ svake godine bira najuspješnije osobe iz različitih segmenata društva, politike, kulture, ekonomije i dodjeljuje im „Pečat“.

I ovaj put je za nagrade ove manifestacije kandidirano 150 pojedinaca.

 Glavno priznanje „Večernjakov pečat“ za osobu godine pripalo je Bugojancu Huseinu Smajiću, poduzetniku iz naselja Vesela. Ovaj Bošnjak je na svom imanju otkrio temelje rimokatoličke crkve, nakon čega je izrazio želju da daruje dio svog imanja Vrhbosanskoj nadbiskupiji kako bi se na istom mjestu ponovno izgradila crkva. 

Njemu je najvažniju  nagradu ove manifestacije uručila predsjednica Republike Hrvatske (RH)Kolinda Grabar-Kitarović.

- Ja želim da se ta crkva obnovi uz blagoslov našeg kardinala Vinka Puljića - kazao je Smajić, nakon preuzimanje „Pečata“.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović imao je čast proglasiti „osobu godine u svijetu“ a „Večernjakov pečat“ u ovoj kategoriji dobio je bivši predsjednik SAD-a Bil Klinton (Clinton), koji se prisutnima u „Kosači“ obratio putem video-linka kazavši kako je počašćen jer je prepoznat kao osoba koja je pomogla i dala doprinos da se zaustavi rat u BiH.

-Volio bih da sam osobno tu s vama i da se pridružim svoj trojici članova Predsjedništva BiH, gospodi Mladenu Ivaniću, Draganu Čoviću, Bakiru Izetbegoviću, predstavnicima Evropske unije, međunarodnih institucija i građanima BiH koji su prisutni na ovom događaju, ali mi je drago da imam ovu priliku da vam se obratim s ove velike razdaljine i kažem još jednom koliko mi ova nagrada znači. Kao predsjednik znao sam da SAD moraju nešto uraditi kako bi pomogle u zaustavljanju rata i krvoprolića u BiH koji je do tada, već, odnio više od 215 hiljada života i raselio više od dva miliona ljudi. Dajtonski sporazum pomogao je da se donese mir u zemlju i da se stvori put za otvoreno zaokruženo društvo u kojem svi mogu živjeti prema svojim mogućnostima. Dvadeset godina poslije izuzetno cijenim to što BiH ostaje privržena izgradnji stabilne demokratske napredne države u srcu Evrope- kazao je Klinton.

 Poručio je kako će integracija u EU i NATO ojačati temelje te izgradnje, ističući kako mu je drago da je to, između ostalog, među prioritetima državne vanjske politike.

- Ako BiH bude išla prema tim ciljevima to je šansa da se ojača vladavina prava, učini institucije efikasnijima unaprijedi stanje ljudskih prava, mogućnosti za obrazovanje i da se učvrsti ekonomija.  Hvala Vam ponovo na nagradi, a još više od toga hvala vam što ostajete na putu mira i blagostanjaŽelim da se svi imamo na umu da, iako naše razlike čine naš život zanimljivijim i mnogo znače naša zajednička humanost znači još više-kazao je na kraju Klinton.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini) dobila je „Pečat“ u kategoriji „Evropski lider“.

U kategoriji „Ponos BiH (Heroji poplava)“ nagrada je uručena Martini Čuljak, dok je u kategoriji  „Ponos BiH (Humanist godine)“ priznanje dodjeljeno Andreju Beniću.

U kategoriji „Ponos BiH ( Uspjeh godine)“ nagrada je dodijeljena Irmeli Peranović, dok je u kategoriji „Međupolitički dijalog“ priznanje dodjeljeno Biljani Rakić i Ćamilu Durakoviću.

U kategoriji „Lokalni lider“ „Pečat“ je dobio Ibrahim Hadzibajrić, načelnik sarajevske Općine Stari Grad. Za „Gospodarstvenika godine“ „Pečat“ je dobila Enisa Bekto, generalna direktorica „Bekto Precise“.

U kategoriji „Znanost“ priznanje je dobila Monika Tomić, dok je u kategoriji „Kultura“ priznanje posthumno dobio Kemal Monteno.

Italijanski pjevač Toto Kutuno (Cutugno) dobio je „Pečat za Evropu“. On je u muzičkom dijelu programa otpjevao pjesme “Insieme – United United Europe” te“Lasciatemi cantare”.

U kategoriji „Sportista godine“ „Pečat“ su dobila braća rukometaši Ivan i Igor Karačić iz Čapljine dok su „osobama godinr u regiji“ priznanja dobili teniseri Novak Đoković i Marin Čilić.

U kategiriji „Međureligijski dijalog“ „Pečat“ je dobio mostarski paroh Radivoje Krulj.

„Pečat“ je u kategoriji „Naše gore list“ dobio glavni sekretar HDZ-a RH Miljan Brkić.

Na gala svečanosti u Domu „herceg Stjepan Kosača“ prisustvovao je veliki broj uglednih ličnosti, među kojima i predsjednik Hrvatskog sabora, Josip Leko, visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko (Inzko), predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik RS Milorad Dodik, delegat u Domu naroda BiH i lider Saveza za bolju budućnost BIH Fahrudin Radončić, kao i brojni drugi politički, diplomatski, crkveni, kulturni uglednici iz BiH, RH i drugih zemalja.

Ovogodišnji „Večernjakov pečat“ izravno je prenosila BHT 1 i Hrvatska televzija. Također, izravni prijenos mogao se pratiti preko BH Radija i Radija Herceg Bosne te oko pedesetak drugih radijskih postaja u zemlji i inozemstvu. Pod motom “Pečat za Evropu” održan je u znaku 20. godišnjice od  potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma čime je službeno završen rat na ovim područjima.

Cijeli događaj je obilovao bogatim zabavnim i kulturnim programom,koji je „Večernjak“ besprijekorno organizirao. Uz slavnog italijanskog pjevača Tota Kutuna (Cutugno), nastupili su i Hari Varešanović, Mate Bulić, Vlado Kalember i Ana Rucner.

Dodik:Stisak ruke važniji od sporazuma

Predsjednik RS-a Milorad Dodik u izjavi za novinare uoči manifestacije je kazao kako su odnosi Banja Luke i Mostara oduvijek bili dobri, kao i njegovi odnosi sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, naglasivši kako je i dalje "stisak ruke" važniji od bilo kakvih sporazuma. Kazao je da je u Mostar došao vidjeti neke drage prijatelje.

-Mi nikada nismo ni zamrzavali odnose s Mostarom i Čovićem tako da nema potrebe da ništa odmrzavamo. Među nama je sve jasno - kazao je Dodik, podsjetivši da je svojevremeno dobio nagradu "Večernjeg lista".

Čović: U utorak vlast i budžet

Čović je uoči manifestacije kazao kako je ovo jedan izuzetan događaj koji „mi malo kvarimo našom nesposobnošću da formiramo vlast“, no izrazio je uvjerenje da će u utorak biti formirano Vijeće ministara BiH, Vlada FBiH i da će biti donesen budžet.

-Čuo sam se s Izetbegovićem i Komšićem, predsjedništvo neke od tih stranaka zasijeda pa trebaju donijeti oni svoje odluke. Što se tiče ove manifestacije meni je čast da je Predsjedništvo BiH pokrovitelj ovog događaja, da pokažemo koliko je bitno imati ovakve sadržaje u BiH, širimo malo optimizma i promovišemo vrijednosti koje vrijede. Kad bi svi bili dobri kao Večernjak i ova manifestacija onda bi bili na ponos Mostaru, Herecgovini BiH i naših susjeda - kazao je Čović.