BIH

Rodnu kuću Ive Andrića najčešće posjećuju Slovenci

“Avaz” u posjeti Memorijalni muzej u Travniku

K. KAVAZOVIĆ

27.3.2015

I 40 godina nakon smrti jedinog književnog nobelovca s prostora bivše Jugoslavije Ive Andrića, u njegovom rodnom Travniku interes posjetilaca i turista za njegov život i djelo sve je veći. 

Umjetnička djela

Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića, koji djeluje u sastavu Zavičajnog muzeja, iz godine u godinu dopunjuje sadržaje i prezentira ih na jedan moderniji način. Uz rodnu sobu, posjetioci mogu vidjeti sobu posvećenu romanu „Travnička hronika", zatim bogatu biblioteku, ali i pogledati bogatu zbirku fotografija vezanu za život i djelo nobelovca. Tu su, naravno, i umjetnička djela poput minijature koja se tiče pripovijetke „Vezirov slon".

andric-u-travniku

Andrić prilikom jedne posjete Travniku

- Taj interes raste iz godine u godinu. Svjedoci smo da sve više i više turista dolazi u Travnik, a mnogi od njih dolaze u Memorijalni muzej isključivo zbog Ive Andrića i njegove književne zaostavštine koju je posvetio svom rodnom gradu. Nas, muzejske radnike, hrabre te brojne posjete i veliko interesiranje - kazao nam je Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

Kulturni sadržaji 

Dodaje da najviše posjetilaca u Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića dolazi iz Slovenije.

Osim toga, kulturne institucije u Travniku iz godine u godinu priređuju sve više sadržaja vezanih za djelo nobelovca Andrića. 

Predstava za turiste

Zavičajni muzej Travnik pokrenuo je produkciju pozorišne predstave „Nobelovac i Travnik", kojom se želi ispričati jedna scenska priča o Ivi Andriću i Travniku prema motivima iz njegovog životopisa i književnih djela „Travnička hronika", „Priča o vezirovom slonu", “Čaša” i „Ex Ponto", koje je Andrić posvetio Travniku. Predpremijera je planirana za maj, a premijera za 3. juni, na dan prvog spomena Travnika. Premijera će biti održana na Starom gradu.