KOLUMNE

Sirat-ćuprija

Komentar dana

Faruk VELE ([email protected])

27.3.2015

Kada danas u Sarajevu kažete ili, ne daj Bože, i napišete koliko je za budućnost ove zemlje i naše djece opasna pojava radikalizacije unutar nekih bošnjačkih grupa, i to što osobe s bošnjačkim imenima i prezimenima postaju sve ozbiljnija činjenica na svjetskoj mapi terorizma i u ISIL-ovim zbirkama, najmanje što možete dobiti jeste stigma izdajnika.

Razni stranački i paraobavještajni jastrebovi će vas javno, dok kažete buzdovan, lako optužiti za sve i svašta samo da bi zarad svojih šefova i dalekih sponzora prekrili gorku istinu i crne oblake koji se polako nadvijaju nad nama.

A te crne oblake, nažalost, slika i posljednja analiza američkog državnog medija, Glasa Amerike, koja ukazuje na to da su radikalizacija među muslimanima na Balkanu, uključujući i odlaske na strana ratišta, te rastući utjecaj Rusije, najveći izazovi za prvu svjetsku supersilu! A onda muk i nigdje onih poznatih bukača.

Koliko je takav pogled na BiH i Bošnjake ozbiljan za njihovu budućnost, bolno je i pomisliti. Dok na jednoj strani visi opasnost još živog ekstremnog srpskog nacionalizma, spremnog da se uvijek stavi u interese Rusije, a četnici marširaju, opisani položaj Bošnjaka na Balkanu nije nimalo zavidan.  

Nema tu, jasno, krivice bošnjačkog naroda koji je svoje pitomo lice toliko puta pokazao svijetu, odbijajući da se sveti i onima koji su mu kroz historiju nanijeli toliko zla.

Grijeh ide na dušu kalkulantskih bošnjački lidera i njihovih tajni agendi. Oni bi za interese nekoliko svojih porodica i opasnih ideologija, ignorirajući tešku povijesnu zbilju Balkana i svijeta, svoje sunarodnjake bili spremni gurnuti pred još jedan ambis. I sve to cijelih 20 godina nakon posljednjeg genocida u Evropi, onoga u Srebrenici, odnosno BiH.

Kada još u glavnom gradu BiH (gdje pojedinci nesmetano marširaju s oznakama IS-a) jedan Bošnjak, bez obzira na zvanične motive, napadne i uglednika Jevrejske zajednice Elija Taubera, kreatori spomenutih analiza i prognoza naše sudbine dobili su još jedan dio u kobnom mozaiku.

Kao sirat-ćuprija težak je put kojim posljednjih godina hode BiH i bošnjački narod. A mudrosti nikad manje. Gore od svega je što taj osiromašeni narod, pred teškim izazovima povijesti, njegove vođe tako bešćutno lažu, bacajući mu, umjesto istine, mitomanske slike, jeftin patriotizam, instant vjeru i iluziju o nekakvoj velikoj snazi i samobitnosti.