KOLUMNE

Civilizacijski odgovor

Ličnost dana Elijas Eli Tauber

S. D.

27.3.2015

Odluka Elijasa Taubera, savjetnika za kulturu i vjeru u Jevrejskoj zajednici BiH, da nakon pokušaja ubistva počne pisati knjigu „Srce Sarajeva“, koju će pokloniti građanima,  višestruka je poruka svima onima koji stoje iza bilo kakvog nasilja ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u svijetu. 

Iako je preživio mučki napad, Tauber je nastavio misiju propagiranja mira i ljubavi, što jesu simboli glavnog grada BiH, u kojem Tauber živi i radi već pet decenija. No, Tauber je, istovremeno, vrlo hrabro i rezolutno u javnosti iznio i svoje sumnje u deklariranu pozadinu napada na njega. Nije se upustio u špekulacije, ali je, kao i svi dobronamjerni ljudi, zatražio da policija istraži sve mogućnosti i otkrije ko stoji iza napada koji je, kako se sumnja, izveo okorjeli kriminalac Ahmed Fočak. 

Javna i žestoka Tauberova osuda kvalifikacije i motiva napada na njega koji je iznijela policija, pokazali su da nadležni u ovakvim slučajevima moraju profesionalnije i promptno reagirati. Tauber je rođen 1950. godine u Sarajevu. Završio je Fakultet političkih nauka u glavnom bh. gradu. Dugogodišnji je ugledni javni i društveni radnik.