BIH

DF: Mandilović se izjasnio kao "ostali", Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH moraju se formirati u istom danu

Predsjedništvo stranke donijelo tri zaključka

D. K.

26.3.2015

Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) na večerašnjoj je sjednici, kako je saopćio predsjednik te stranke Željko Komšić, donijelo tri zaključka.

Prvi je da DF ostaje kod svih kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vladi Federacije BiH (FBiH) i Vijeću ministara BiH.

df-press5mk

Foto: M. Kadrić (Detalj sa press konferencije)

Drugi zaključak je da je kandidatu za ministra za rad i socijalnu politiku u Vladi FBiH Milanu Mandiloviću ostavljeno da se lično izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Mandilović se na sjednici izjasnio isto kao i na prethodnim izborima, odnosno kao pripadnik "ostalih". Trećim zaključkom DF zahtijeva da Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH budu formirani u istom danu.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Komšić je kazao da su ovim ispunjeni uvjeti za formiranje vlasti na državnom i entitetskom nivou.

komsic

Foto: M. Kadrić (Željko Komšić, predsjednik DF-a)

Komentirajući najavu Dragana Čovića, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, da bi ova stranka mogla izaći iz koalicije sa Strankom demokratske akcije (SDA) i DF-om ako se do 31. marta ne imenuju Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH, Komšić je rekao da ne vjeruje da će, ako taj rok bude probijen, što će se i morati dogoditi, Čović napustiti koaliciju.