BIH

Održana Prva sjednica Vlade Kantona Sarajevo

Doneseno nekoliko zaključaka

(Am.K.)

26.3.2015

Prva sjednica Vlade Kantona Sarajevo kojoj je predsjedavao premijer Elmedin Konaković održana je danas. Pred članovima Vlade danas je bio zahtjev studenata koji su studij započeli po tzv. predbolonjskom sistemu studija za produženje zakonskog roka za okončanje studija. Uvažavajući činjenicu da je Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo kao krajnji rok za okončanje započetog studija po takozvanog predbolonjskom sistemu studija određen 30.09.2015. godine, kao i činjenicu da postoji značajan broj studenata koji nisu okončali započeti studij (preko 3.800 studenata) Vlada Kantona Sarajevo je ocijenila zahtjev studenata osnovanim.

U skladu sa propisanom procedurom, Vlada će prema Skupštini Kantona uputiti prijedlog za izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju po hitnom postupku.

Produženje zakonskog roka za okončanje započetog studija obuhvatalo bi sve fakultete i akademije Univerziteta u Sarajevu i odnosilo bi se na studente svih nivoa obrazovanja odnosno dodiplomski, postdiplomski i doktorski studij. Predložene izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju ne podrazumijevaju upis novih generacija studenata po tzv. predbolonjskom sistemu studija nego bi utvrdile pravo upisanim studentima da okončaju već započeti studij.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zatražena je cjelokupna infomacija o stanju sigurnosti u Kantonu Sarajevo, sa posebnim osvrtom na eskalaciju pojedinih krivičnih djela. Vlada je zatražila i izvještaj o preduzetim mjerama njihovog suzbijanja i rasvjetljavanja.

Na Prvoj sjednici Vlada je donijela nekoliko zaključaka sa ciljem poduzimanja mjera koje će biti dio politike ušteda i racionalnog trošenja budžetskih sredstava.

Zatražila je preko resornih ministarstava informacije iz svih javnih kantonalnih preduzeća, kantonalnih ustanova, fondova, direkcija, zavoda , agencija o tačnim iznosima menadžerskih ugovora i plata rukovodećih struktura kao i njihove troškove reprezentacija, telefona, putovanja.