BIH

Disciplinski tužilac ispitat će Čamparin pritisak na "Avaz"!

Arben Murtezić zvanično obavijestio naš list

Autor:A. DUČIĆ

26.3.2015

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine ispitat će čin državnog tužioca Dubravka Čampare, koji je prošle sedmice u redakciju "Avaza" poslao službenike Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da mu donesu kopije tekstova Šejle Jugo-Turković, koja nikada nije radila u našem listu, već u tabloidu "Express“!

murtezic-akt-campara

Foto: Avaz (Faksimil akta glavnog disciplinskog tužioca koji je upućen "Avazu")

Kako se navodi u aktu glavnog disciplinskog tužioca Arbena Murtezića, podnesak našeg lista bit će tretiran kao pritužba na rad Čampare te je kao takav protokoliran u registru pritužbi pod brojem UDT 14300/15. Iz Ureda glavnog disciplinskog tužioca naveli su da će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima.

Šejlina svjedočenja

Murtezić je, kako se može zaključiti iz njegovog dopisa koji je upućen glavnom i odgovornom uredniku "Dnevnog avaza" Faruku Veli, saopćenje za javnost našeg lista, koje je upućeno i Uredu disciplinskog tužioca VSTVBiH, samoinicijativno tretirao kao podnesak te je, po službenoj dužnosti, odlučio ispitati cijeli slučaj.

Čampara je u, kako su ocijenili brojni javni stručnjaci i strukovna udruženja, u demonstraciji sile tražio da mu kopije tekstova budu osigurane odmah, a pozadina svega jeste svjedočenje Šejle Turković u Prištini, gdje je izjavljivala da je radila za "Dnevni avaz", što je notorna laž.

murtezic

Foto: Arhiva (Murtezić: Djelovanje po zakonu)

Ovaj Čamparin akt osudila su strukovna udruženja i brojni javni djelatnici s nedvosmislenom ocjenom da se radilo o smišljenom zastrašivanju. Upad u "Dnevni avaz" izazvao je i oštre reakcije međunarodnih organizacija i institucija u našoj državu poput Američke ambasade u Sarajevu, Delegacije EU u BiH te Misije OSCE-a.

Opasna tendencija

U skandaloznom dopisu, koji je uslijedio tek nakon što su policijski službenici otišli iz naše redakcije, kako smo objavili, Čampara je pokušao podmetnuti da je tabloid "Express" dnevni list, a od "Avaza" je tražio da, ako nema sačuvane sve brojeve "Expressa", od Nacionalne biblioteke BiH ili centra za medije "službeno zatraži dostavljanje traženih novinskih članaka", što je mnogo opasnija i neviđena tendencija.

Tako je od novinara, praktično, zatraženo da rade ono što je posao tužilaca ili policije, a što, svakako, nema utemeljenja u zakonu.

Ranije dostavili tekstove

Također, u cijeloj priči potpuno je šokantno da je Čampara poslao inspektore da zatraže najobičniji novinski intervju koji se lako može pronaći na internetu. Treba napomenuti i da je novinska kuća "Avaz" sve tekstove u "Expressu" u kojima je Šejla Turković zločine svoga muža Zijada Zike Turkovića podmetala drugima, ranije dobrovoljno dostavila Tužilaštvu BiH na molbu tužilaca Diane Kajmaković i Olega Čavke.