BIH

Nasljednici hadžije Sulejmena prave stolicu za papu Franju

"Avaz" u stolarskoj radionici u Zavidovićima

A. DžONLIĆ

26.3.2015

Hadžija Sulejmen Hajderovac iz Zavidovića još prije više od pola stoljeća u svojoj stolarskoj radionici izrađivao je u drvetu vjerska obilježja muslimana, katolika i pravoslavaca.

Za rahmetli Sulejmena kažu da je "hadžija u pravom smislu riječi". Na hadž je otišao šezdesetih godina prošlog stoljeća, a cijelog života ukazivao je na potrebu dobrosusjedstva, zajedničkog života i pomaganja najbližem, komšiji, ma koje vjere bio.

Finansiraju župljani

Vijest da će papa Franjo doputovati 6. juna u posjetu BiH Sulejmenovom nasljedniku sinu Salimu i unucima Edinu i Benjaminu nije dala mira, pa su lokalnom zavidovićkom župniku Miri Bešliću došli s idejom da izrade reprezentativni predmet - stolicu na kojoj će Papa sjediti tokom posjete.

papa-franjo-inauguracija1

Foto: Arhiva (Papa Franjo;: Posjetit će BiH 6. juna)

Bešlić im je predložio da apliciraju u Vrhbosanskoj nadbiskupiji te njihovom prijedlogu dodao svoj, da gradnju finansiraju župljani zavidovićke župe.

- U konkurenciji je bilo više ponuda, a naš projekt jednoglasno je prihvaćen. Bit će izrađene dvije stolice, jedna će biti postavljena na mjestu misnog obraćanja, a druga u sarajevskoj Katedrali. Odluku gdje će biti postavljena koja, donijet će domaćini Papine posjete. Također, mi smo se pridružili ideji župnika Bešlića i odlučili da i mi sufinansiramo projekt, odnosno odreknemo se dijela prihoda. Godinama radimo duboreze vjerskih obilježja, a jedini smo u državi koji ručno rade šuplji duborez, koji podrazumijeva posebnu, vrlo osjetljivu tehniku - rekao nam je Salim.

Tajna zanata

Njega i sina Edina zatekli smo u pripremama drveta i prvim potezima na stolici, za koju već imaju detaljan projekt. Odabrali su suhu orahovinu, ali ne žele otkrivati njenu težinu, visinu i druge detalje.

- Morate razumjeti da smo se na neke stvari obavezali, a neke čuvamo kao tajnu zanata. Ono što možemo reći jeste da će stolica imati obilježja tri bh. katedrale, kao i grb Pape - navodi Edin.

Njegov brat Benjamin jučer je maksuz iz Njemačke krenuo da se pridruži njemu i ocu u intenzivnim radovima da stolica bude urađena i predata do 1. juna.

Porodični obrt

Iz porodičnog obrta Hajderovaca već su izašli radovi povodom 100 godina zavidovićke župe, reprodukcija "Posljednje večere" u drvetu za crkvu u Globarici kod Maglaja, a za njihov rad nedavno se lično zainteresirao i kardinal Vinko Puljić.

Uz katoličke, nerijetko su izrađivali elemente, obilježja i radove za pravoslavne i islamske objekte, ali i kafiće, pa i porodične domove...