DIJASPORA

Luna Zimić Mijović prva ambasadorica Dana Balkana u Minhenu

Manifestacija humanitarne organizacije "Čovjek čovjeku"

B. SULJIĆ-BOŠKAILO

26.3.2015

U gradu Minhenu ove godine su se po deveti put održali Dani Balkana u organizaciji „Čovjek čovjeku“, humanitarne organizacije koju vodi Bosanka Sadija Klepo. Građani ovog grada, a i šire, su od 12. do 24. marta imali prilike da vide i učestvuju u raznolikom programu čija je glavna tema bila Romi.

Manifestacija je započela sa otvaranjem tri izložbe fotografija o životu Roma, da bi bili nastavljeni sa raznovrsnim romskim folklorima i muzičarima u muzičkim večerima. Bila je tu naravno i Esma Redžapova. Uz sve to su danima publici nuđena predavanja i tribina raznih visokih političara, književne večeri i razne radionice i balkanska kuhinja.

16. marta je bilo svečano otvaranje filma. Publika je imala prilike da vidi raznovrsne filmove, poput „Skupljača perja“, „Doma za vešanje“, „Epizode u životu berača željeza“, „Otok ljubavi“ od Jamile Žbanić i drugi.

Na završnici Dana Balkana u Minhenu glavna atrakcija je bila Bosanska, glumica Luna Zimić Mijović. U utorak, 24. Marta je prikazan njen film „Traumland“ u režiji Petre Biondine Volpe. Film je pobudio veliko intersovanje minhenske publike, koja je poslije filma imala prilike da razgovara sa glavnom glumicom filma Lunom Zimić Mijović. Mlade glumica koje se sjećamo iz fima „Grbavica“, koja sada iza sebe ima preko 12 filmova, odgovarala je na raznovrsna pitanja publike, počev od detalja iz filmu, čija je tema prostitucija, do situacije u Bosni.

- Iako je situacija sa filmom u Bosni veoma teška, i godišnje se pravi samo 1,7 filmova, ja ipak ostajem u svojoj domovini i boriću se da se poboljša stanje u njoj. Ja mogu otići negdje i snimiti film, ali ću se uvijek vratiti svom domu u Bosni - rekla je na kraju mlada glumica, koja je ovom prilikom imenovana za Prvu ambasadoricu Dana Balkana. Ona je ovom prilikom potpisala ugovor sa glavnim organizatorom Dana Balkana Sadijom Klepom, koja je bila oduševljena kako lijepom, talentovanom i veoma obrazovanom mladom glumicom, tako i samim protokom Dana Balkana.

-Dani su bili nevjerovatno posjećeni. Na hiljade ljudi su imali priliku da vide raznovrsni program koji smo godinama pripremali. Sretna sam što smo odabrali Lunu za prvu ambasadoricu Dana Balkana. Znamo da će ona Dan Balkana najbolje drugima osvijetliti – izjavila je tom prilikom glavna organizatorka Dana Sadija Klepo.