BIH

Radikalizacija i Rusija su najveći izazovi za SAD na Balkanu!

VAŠINGTON Analiza američkog državnog medija o sigurnosti

B. T.

26.3.2015

Bijela kuća smatra da nasilni ekstremizam i ruska agresija u Ukrajini predstavljaju dva najveća izazova za američku nacionalnu sigurnost, a jedno od mjesta gdje se ta dva elementa spajaju je Balkan, objavio je "Glas Amerike" u analizi pod naslovom „Ruski utjecaj, islamska radikalizacija na Balkanu“. 

Kako je naglašeno, politička nestabilnost, nastavak etničke zategnutosti i ekonomski problemi čine balkanske zemlje naročito ranjivim.

Suparništvo sila 

- Brojna muslimanska populacija te historijske i vjerske veze s Rusijom čine zemlje zapadnog Balkana podložnim, kako ruskom utjecaju tako i prijetnji od islamskog radikalizma - navedeno je između ostalog. 

Bivši američki ambasador Frenk Vizner (Frank Wisner), koji je, također, bio specijalni izaslanik na pregovorima Beograd - Priština o konačnom statusu Kosova, kaže da se osjeća utjecaj na Balkanu, mada on nije primarna interesna sfera.

- Smatram da je veoma važno zaštititi Balkan od suparništva velikih sila, kao i da se problemi s Bliskog istoka ne prenesu na Balkan. Zadatak je obavještajnih službi zapadne Evrope, Sjedinjenih Država i balkanskih zemalja da pažljivo prate subverzivne elemente koji se kreću ka Bliskom istoku i Levantu, i nazad - kazao je Vizner. 

Nekadašnji službenik američkog sekretarijata za odbranu Jan Bžežinski, sada u Atlantskom vijeću, smatra da će zaustavljanje subverzivnih aktivnosti biti dug i iscrpan proces.

Vrijeme odmiče 

- Vjerovatno će taj proces postajati sve značajniji, ali i zahtjevniji kako vrijeme odmiče - kazao je on. 

Od početka sukoba u Siriji 2011., prema podacima američkih obavještajnih agencija, više od 20 hiljada stranih boraca pridružilo se borbama, od toga je najmanje 3.400 iz zapadnih zemalja, a prema zvaničnim podacima iz regiona, najmanje hiljadu došlo je s Balkana.

Također, konstatira se u tekstu, Rusija pokušava iskoristiti tradicionalne veze sa Srbijom da održi utjecaj, ali se i aktivno trudi proširiti prisustvo na Balkanu. 

Keri: Balkanske države na liniji vatre 

U tekstu se konstatira da Balkan ima svoju ulogu i u trenutnoj zategnutosti odnosa između Zapada i Rusije, na što je prilikom nedavnog svjedočenja u senatskom pododboru ukazao i američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry). 

- Bilo da je to Srbija, Kosovo, Crna Gora ili Makedonija ili neka druga država, sve su one na liniji vatre - citiran je Keri. 

Turčalo: Terorizam za SAD najveći problem 

Komentirajući stavove iznesene u tekstu, Sead Turčalo, profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka, kazao je u izjavi za “Dnevni avaz” da “mi ovdje imamo stanje zamrznutog mira”. Govoreći o ruskom utjecaju na zapadnom Balkanu, on je kazao da se to može smatrati i katalizatorom za veću ulogu Zapada na ovom prostoru te, s te strane, to može biti korisno za BiH.   

- S druge strane, terorizam je za SAD najveći problem. Ucrtavanje BiH kao izvorišta terorizma za mene je previše osjetljiva stvar, ali na ovako malom prostoru imamo veliki broj bh. državljana koji učestvuju u ratu u Siriji. Žalosno je da smo zbog tih sigurnosnih stvari postali interesantni, a ne zbog nekih drugih - istakao je Turčalo.