KOLUMNE

Ponos Bosne

Dunja Mijatović

Autor:B. T.

26.3.2015


Dunja Mijatović, Bosanka s najvišom funkcijom u međunarodnim organizacijama, opet je osvjetlala obraz zemlje iz koje dolazi i učinila da se BiH veže za ljepše i pozitivnije vijesti od onih na koje smo navikli.

Ova predstavnica OSCE-a za slobodu medija dobitnica je ovogodišnje nagrade “Medaille Charlemagne”, jedne od najprestižnijih u Evropi, koja dolazi kao priznanje za angažman na pitanjima ljudskih prava i medijskih sloboda. Mijatović je prva osoba iz jugoistočne Evrope koja je dobila ovu prestižnu nagradu.

Kako je poručio Marsel Filip, gradonačelnik njemačkog Ahena, u kojem će 30. aprila biti uručena nagrada, Mijatović se protiv medijske represije bori na najbolji mogući način. Posebno je naglasio zadovoljstvo što nagrađena dolazi iz regije koja je nerijetko van fokusa Evrope.

Dunja Mijatović je ekspertica za zakone i regulaciju u oblasti medija. Magistra je evropskih studija, a diplome je stjecala na univerzitetima u Sarajevu i Bolonji, Londonskoj školi za ekonomiju. Jedna je od osnivača Regulatorne agencije za komunikacije BiH.