BIH

Svjedok Šabić: Bilal Bosnić je uništio svaku kuću u koju je ušao

Nastavljeno suđenje u Sudu BiH

Autor:A. Nu.

25.3.2015

Svjedočenjem očeva mladića od kojih je jedan poginuo, a drugi se još bori na sirijskom ratištu, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Huseinu Bilalu Bosniću iz Bužima, optuženom za javno vrbovanje bh. državljana za terorističke aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

Svjedoci optužbe Rifet Šabić i Šefik Čufurović, obojica iz Općine Velika Kladuša, u unakrsnom ispitivanju kazali su da su njihovi sinovi prije odlaska na sirijsko ratište išli na predavanja kod Bosnića.

Poticanje na džihad

Rifet Šabić, istakao je da je njegov sin Suad (1991.) u Siriju otišao 7.novembra 2013. godine. Rekao je da je njegov sin bio vjerski nastrojen, ali da nikada nije spominjao niti govorio da će ići na sirijsko ratište. Tvrdi da ga je Bosnić poticao da ode u džihad, a za njegov odlazak saznao je preko interneta.

- Bosnić nam je uništio svu mladost u Velikoj Kladuši. Pet mladića je zbog njega otišlo na to ratište. Moje dijete nikada pušku nije držalo u ruci, a sada se pridružio tom ISIL-u. Volio bih samo da Bosnić kaže šta hoće od nas, jer je uništio svaku kuću u koju je ušao. Ja sam izgubio dijete, zadnji put sam se s njim čuo pred Novu godinu, a u januaru sam saznao da je poginuo - kazao je Šabić.


Drugi svjedok Šefik Čufurović, rekao je da se njegov sin Ibro od avgusta 2013. godine nalazi u Siriji, ali da ne zna u kojem je gradu. Čufurović je rekao i da je Ibro prije odlaska kod Bosnića radio, čuvao ovce i koze, te živio kod njega. Vjeruje da mu je on i dao pare da ode u Siriju, jer nije imao svog novca da ode.

 Baratanje oružjem

- Njegova majka ispričala mi je da je Ibro išao u Sarajevo na praksu da se nauči baratati oružjem. Prije nego što je otišao potrgao je svoje fotografije, rekao je da su slike haram, a meni je rekao da sam nevjernik, jer ne klanjam. To me uvrijedilo i nismo pričali, tako da se samo majci Zekiji i bratu Šerifu javio preko skypea da je u Siriji. Kazao je da se tamo i oženio. Zvao je i majku da se uda za braću i ode u Siriju. S njim od Nove godine nemamo nikakav kontakt - pojasnio je Čufurović.
Nastavak suđenja zakazan je za 1. april kada će biti saslušana još dva svjedoka optužbe.


Navodi iz optužnice

Bosnić je uhapšen u policijskoj akciji kodnog naziva "Damask", a na ročištu pred sudijom 26. januara izjasnio se da nije kriv po optužbama za koje se tereti. Tužilaštvo BiH ga u optužnici koja je pročitana 11. februara tereti da je tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik selefijske zajednice organizovane na području BiH, van zvaničnih institucija Islamske zajednice, u nekoliko gradova kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.