NOGOMET

Do sada smo puno pričali, a na terenu ništa nismo pokazali

Edin Džeko, kapiten reprezentacije BiH

E. Ma.

25.3.2015

Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuje duel protiv autsajdera i vjerovatno najlakšeg protivnika u kvalifikacionoj grupi B za odlazak na Evropsko prvenstvo 2016. godine. No, kapiten „Zmajeva" Edin Džeko istakao je da se Andoru ne smije nikako potcijeniti i da se taj meč mora dobiti.

Naša selekcija je kao jedan od najvećih favorita u grupi ušla u ovaj ciklus kvalifikacija, no nakon četiri utakmice ima samo dva osvojena boda, što ni najveći pesimisti nisu očekivali. Najbolji strijelac tima svjestan je rizika koji nosi svaka naredna utakmica.

- Do sada smo samo pričali, a na terenu ništa nismo pokazali. To se mora promijeniti. Spremni smo za prvu od šest finalnih utakmica u kojima moramo slaviti. Vrijeme je da poslije lošeg starta otpočnemo s pobjedama.

Vjerujem u naš kvalitet i utakmica s Andorom je prilika da se uigramo, vratimo izgubljeno samopouzdanje i vjeru u sebe. Moramo biti maksimalno koncentrirani i osvojiti ta tri boda koja bi nam mnogo značila u nastavku kvalifikacija - rekao je Džeko u jučerašnjem obraćanju medijima u Trening kampu NSBiH u Zenici.

Nakon Andore našu najbolju fudbalsku selekciju u utorak očekuje prijateljski meč u Beču protiv Austrije, no napadač engleskog prvaka Mančester sitija još ne želi razmišljati o tom susretu.

- Ne razmišljamo o Austriji, nego idemo od utakmice do utakmice. Andora je mnogo bitnija iako je mnogo lakša na papiru i svi želimo pobjedu. Protiv Austrije će sigurno biti teška utakmica, ali i dobra prilika za nove igrače da pokažu svoje kvalitete. Ali, opet ponavljam, razmišljam samo o Andori i tri boda - istakao je 29-godišnji napadač bh. tima.

Odlična atmosfera

Na klupi reprezentacije BiH će u Andori zvanično debitirati i Mehmed Baždarević, a Džeko je zadovoljan saradnjom s novim selektorom.
 
- Saradnja s novim selektorom je tek počela. Sa svim igračima je pričao, mnoge je posjetio i gledao na klupskim mečevima, a ovaj period prilika je da se još bolje upoznamo. Odradili smo dva dobra, jaka treninga i atmosfera je odlična. Nadamo se da će ova utakmica pokrenuti mnogo dobrih stvari - kazao je kapiten reprezentacije BiH.