BIH

Reuf Bajrović: Moguć je debakl vlasti u FBiH!

Kandidat za federalnog ministra govori za "Avaz"

Faruk VELE

25.3.2015

Reuf Bajrović, kandidat Demokratske fronte (DF) za federalnog ministra energije, industrije i rudarstva i, neformalno, jedan od važnijih ljudi u stranci Željka Komšića, u razgovoru za "Dnevni avaz" otvoreno je komentirao saradnju te stranke sa SDA i HDZ-om BiH, odnose s koalicionim partnerima, zastoje u formiranju federalne, ali i državne vlasti.

Sudeći prema stavovima koje je iznio Bajrović, imamo malo razloga za optimizam, odnosno da će se nova vlast uskoro uhvatiti ukoštac s gorućim problemima naše zemlje.

Primjena dogovora

Informacije koje dolaze poslije susreta Bakira Izetbegovićaa i Dragana Čovića u Ljubljani idu u pravcu da se "nazire rješenje" u formiranju vlasti u FBiH, ali nisam stekao utisak da i Vi dijelite takav optimizam. Vaš kolega Emir Suljagić jučer je izrazio nadu da čelnici SDA i HDZ-a "ne prave račun bez krčmara". Dakle, ima li izgleda da uskoro dobijemo Vladu FBiH?

- Ima. Rješenje je primjena političkog dogovora koji je postignut između tri stranke koje bi trebale učestvovati u koaliciji na nivou FBiH. To što neko misli da taj dogovor važi samo dok se ne izađe iz sobe u kojoj je postignut, ima svoje posljedice.
 
Gdje je, ustvari, nastao problem i šta je bio povod za ovakav rasplet događaja u procesu uspostave vlasti. Ko je glavni kočničar tog procesa?

- Mogući debakl formiranja vlasti u FBiH, koji će se desiti ako do 31. marta ne bude formirana vlast, bit će odgovornost SDA i HDZ-a. DF je napravio niz ustupaka i jasno je da možda neki lideri ponovo prave pogrešne kalkulacije. DF od novembra prošle godine radi sve da se vlast formira. Uzeli smo minimum pozicija da bismo bili dio vlasti i podnijeli odgovornost za budućnost zemlje. Realno nam je po izbornom rezultatu, pogotovo na nivou BiH, pripadalo makar duplo više pozicija. Nadali smo se da će naši ustupci dovesti do toga da svi ostali shvate da je budućnost zemlje iznad njihovih uskostranačkih interesa. To se nije desilo.
 
Postoji, očito, dosta nepovjerenja među partnerima i prije uspostave vlasti. Jeste li optimisti da ovakva vlast može uspješno funkcionirati ili su ovo, ustvari, dječije bolesti ili bračne svađe?
 
- Mi smo stranka ljevice. SDA i HDZ su stranke koje su desnica. Nadali smo se da će shvatiti da nema načina da se složimo o stvarima koje su ideološke prirode, nego da ćemo iduće četiri godine provesti radeći na ekonomskom oporavku. To je naš prioritet. Nadam se da će u idućih nekoliko dana doći do promjene u njihovim stavovima i da će se vratiti ekonomskim temama. Teško je shvatiti zašto mediji bliski tim strankama vode stravičnu negativnu kampanju prema ljudima iz DF-a ako je cilj ulazak u koaliciju. Moguće da misle da će im DF omogućiti da uđu u vlast koja bi onda četiri godine funkcionisala kao manjinska. Sada je jasno da bi to bila loša opcija i mislim da to ne treba dozvoliti.
 
Bakirov utjecaj

Oprostite, ko, zapravo, pravi probleme Demokratskoj fronti, odnosno ovoj koaliciji, je li to sam Bakir Izetbegović, s kojim pregovarate, ili su to neki drugi pojedinci iz te stranke? Često se spominju radikalni elementi u strukturama SDA?

- Hoću da vjerujem da je predsjedniku Izetbegoviću više stalo do BiH nego do uspostave dominacije unutar SDA. Stoga se iskreno nadam da se radi o strukturama na koje on nema utjecaja. Uskoro ćemo znati pravi odgovor.
 
Bi li se slični problemi u formiranju vlasti mogli pojaviti i na državnom nivou? Neke činjenice na to upućuju.

- Nama ni četiri i po mjeseca nakon što je potpisana koalicija sa Savezom za promjene i SDA, nije jasno zašto Vijeće ministara BiH nije formirano. Naš je stav da, ako HDZ ne želi da se zemlja pokrene ka EU i NATO-u, onda bolje da ne učestvuju. Iako su dobili sve što su ikada tražili u Vijeću ministara BiH, oni i dalje postavljaju nove uslove za šta imaju podršku SDA. Volio bih da budem demantovan do kraja ove sedmice da dobijemo novo Vijeće ministara.

Građani ne smiju biti žrtve megalomanije

Sredinom naredne sedmice prestaje privremeno finansiranje. Kako taj problem riješiti ako ne bude uspostavljena vlast?

- Građani ne smiju biti žrtve političke megalomanije nekih lidera. Budžet će biti usvojen i siguran sam da će premijer Nikšić postupiti u skladu s interesima stotina hiljada građana i poslati prijedlog u Parlament FBiH.

Angažman Amerike je uvijek bio u korist BiH

Iako je nedavno formalno deblokiran put BiH prema EU, stječe se utisak da naša zemlja ide iz problema u problem. U godini kada se navršavaju dvije decenije od Dejtonskog sporazuma, postoji li, prema Vama, a dobar ste poznavalac američke politike i analitičar globalnih kretanja, mogućnost da se administracija SAD ozbiljnije uključi u problem BiH, što većina patriota očekuje?

- Nije nemoguće da se to desi. Ali, bez obzira na angažman SAD, koji je uvijek bio u korist BiH, potrebno je da se nova vlast - kako god ona izgledala - primarno fokusira na ekonomiju, to jest zapošljavanje. Pogotovo je bitno da iskoristimo potencijale u energetskom sektoru da naše zapadne saveznike, uključujući EU, vežemo uz BiH.