BIH

Moja djeca nikada nisu spavala u krevetu

Težak život demobilisanog borca Mirzeta Mrvoljka

N. BRADARIĆ

24.3.2015

Moja djeca, danas srednjoškolci, nikada nisu spavala u krevetu! Nije ovo rečenica iz nekog filma. Ovo je rečenica kojom nam je svoj život opisao demobilisani borac Mirzet Mrvoljak (51), koji s porodicom živi u zaseoku Mrvoljci, naselje Moševac kod Maglaja. 

Kuća do ploče

Okrečena u bijelo, mala kuća iznad puta za Husakoviće, u kojoj živi četveročlana porodica Mrvoljak, obasjana martovskim suncem izgleda kao iz bajke. Kućica je šeperuša. U njoj sve čisto i uredno. Na šporetu Mirzetova supruga Halima priprema ručak.

Kućica ima malo, improvizirano kupatilo, ali ne i toalet. Drveni prozori sasušeni, pa kada puhne vjetar, rukama moraš čuvati jorgan, kaže nam Mirzet.

- Obraćao sam se Općini, Ministarstvu za boračka pitanja ZDK, maglajskom JOB-u, došli su, obišli nas, vidjeli gdje živimo, ali ništa. Ovo je katastrofa, djeca Amela (19) i Amel (17) spavaju u kuhinjici, na podu, ne mogu se ni ispružiti. Dolje je beton. Otkako su se rodili, nisu legli u krevet. Nemam ga gdje staviti kada je ovo kućica od 12 kvadrata - priča nam Mirzet. 

trosni-dom-porodice-mrvoljak

Moševac: U maloj šeperuši stanuje četveročlana porodica 

Zahvaljujući pomoći Ministarstva za boračka pitanja ZDK i nekadašnjeg ministra Nedžada Lokmića od 3.000 KM, Mirzet je salio ploču za novu kuću, ali obećani materijal za gradnju dvije sobe za djecu nikada nije dobio. 

- Samo da mi je djecu izvesti iz ovog kućerka, ne tražim ja mnogo, ni luksuzne vile, samo da se završi agonija porodica Mrvoljak - priča nam Mirzet.   

Prodaja mlijeka

Bavi se uzgojem koza. Porodica preživljava od prodaje mlijeka i sira. Za bavljenje kozarstvom, Mirzet je posudio novac. 

- Imam tridesetak koza, prodajem mlijeko, sir, jarad, od toga živimo. Uzajmim pare, vratim kada prodam jare. Od ovoga bi se moglo lijepo živjeti, samo da mi je više koza. Teško je početi kada je čovjek ispod nule - priča Mrvoljak i dodaje da bi uz poticaje mogao sagraditi veću štalu za koze i riješiti mnoga svoja pitanja i probleme.

Čuva koze svaki dan

- Ovo je zdravo mlijeko. Ko god je obolio na plućima, dolazi meni. Ja koze čuvam svaki dan, nisu u štali, hranim ih u prirodu. Time bih se bavio - kaže Mirzet.