LIFESTYLE

FBI je špijunirao Nikolu Teslu i uništio projekat "Zrak smrti"

Laboratorija u kojoj je slavni naučnik radio smatran prijetnjom za bezbjednost u SAD-u

(Al. Ti.)

22.3.2015

Prije više od jednog stoljeća Nikola Tesla je sanjao da svijetu podari besplatan bežični prenos energije iz tornja i laboratorije na Long Islandu.

Ostaci tog Teslinog epohalnog djela su tokom decenija bili gotovo izgubljeni, ali su opet oživjeli. Moj film detaljno govori o borbi naučnika, vizionara za ostvarenje njegovog sna, kako bi omogućio da energija bude dostupna svim ljudima na planeti, rekao je Joseph Sikorski.

- Više od deceniju istražujem sudbinu Nikole Tesle u Americi, posebno njegov rad u laboratoriji Vardenclyffe. Ovaj dokumentarac je o Teslinoj kuli u New Yorku, koja je nazvana "tvrđava za narod", a bila je srušena jer se smatrala opasnom po bezbjednost SAD. Vrijeme je da se otkrije istina o ovom naučniku, kog je FBI špijunirao i kome su poslije smrti agenti Američkog istražnog biroa pretresli sobu u hotelu "New Yorker", pokupili i odnijeli sva dokumenta o tajanstvenom projektu koji se zvao "zrak smrti" - otkriva za "Večernje novosti" režiser Joseph Sikorski, koji je i režirao film "Energija narodu".

Sikorski se, inače, bavi i straživanjem nestalih izuma i projekata Nikole Tesle. Zahvaljujući zakonu o slobodi informacija, uspio je da prikupi oko 200 veoma zanimljivih dokumenata na osnovu kojih je napisao biografiju o Tesli. Najintrigantniji dio filma su svakako prikazi i tumačenja legendarnih tunela u Vardenclyffeu koje je Tesla izgradio ispod tornja kao dio bežičnog prenosa električne energije.