SARAJEVO

Učenici iz Bonna posjetili Sarajevo, u aprilu uzvratna posjeta

Saradnja OŠ "Malta" i OŠ "Marie Kahle" iz Bonna

A. Uzunović

22.3.2015

Učenici osmog razreda Osnovne škole "Marie Kahle" iz njemačkog Bonna boravili su u sedmodnevnoj posjeti Sarajevu kod djece iz devetog razreda OŠ „Malta“, u okviru projekta razmjene učenika dogovorenog između dvije škole.

Projekat je ideja direktora OŠ „Malta“ Asmira Hasičića i profesorice njemačkog i engleskog jezika Kirstin Lakeberg, a posjeti su predhodili kratki dokumentarci koje su učenici škola napravili o Sarajevu, odnosno Bonnu.

exchange10

U Jevrejskoj sinagogi sa Jakobom Fincijem

Razmjena učenika financirana je od strane Ambasade Njemačke u BiH i fondacije Schuler Helfen Leben u sklopu projekta „Latinska ćuprija“, a učestvuje po 15 učenika iz obje škole.

Tokom posjete Sarajevu učenici iz Njemačke boravili su kod porodica svojih vršnjaka iz Sarajeva, a uzvratna posjeta Bonnu planirana je od 18. do 25. aprila.

Ključnu ulogu u realizaciji projekta imala je i direktorica njemačke škole Sabine Kreutzer.

11051320-10205245799336173-1657743871-n

Kreutzer, Lakeberg i Hasičić: Zadovoljni posjetom

„Sa Kirsten sam u Berlinu na Centropinoj ljetnoj akademiji 2013. godine dogovorio interkulturalni učenički projekat u sklopu kojeg su učenici prvo razmjenili dokumentarce, a to je dovelo do ove razmjene“, rekao je Hasičić.

Kako kaže, saradnja između dvije škole neće ostati na ovom.

„Planirano je da sklopimo Sporazum o saradnji kao škole prijatelji, što će u budućnosti dovesti do novih obrazovnih projekata“, navodi Hasičić.

Posjetom je oduševljena i Kreutzer. 

„Djeca su ovdje upoznala svoje vršnjake sa kojima, iako dolaze iz različitih zemalja, imaju mnogo zajedničkih stvari“, kazala je direktorica njemačke škole.

exchange26

Učenici oduševljeni posjetom Sarajevu

Pored posjete historijskim atrakcijama u i oko Sarajeva, Kreutzer je rekla da su iznenađeni pozitivnim stavom o Njemačkoj koji imaju građani u BiH. Također, napominje da je jako važno za njih što su naučili o opsadi Sarajeva i srebreničkom genocidu.

Obišli sarajevske znamenitosti

Neke od znamenitosti koje su njemački učenici posjetili su: katoličku Crkvu presvetog trojstva i pravoslavnu Svetog preobraženja, Vijećnica, Muzej Jevreja BiH i Jevrejsko groblje, Muzej Sarajeva, Gazi Husrev-begovovu džamiju, Tunel spasa i mnoge druge. Također, učestvovali su u mnogim edukativnim aktivnostima kroz koje su naučili o historiji BiH, a između ostalih, predavanje o historiji Jevreja u našoj zemlji održao im je lider Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.