CRNA HRONIKA

MAGLAJ Starac bacio bombu na bratića i njegovog sina zbog puta

Krvavi epilog dugogodišnjeg sukoba

Autor:V. BEGUNIĆ

21.3.2015

 

 

Zenička policija uhapsila je Ahmeda Begića (83) koji je prekjučer u mjestu Jablanica kod Maglaja pokušao ubiti bratića Mehmeda Begića (48) i njegovog sina Almira (21), na koje je bacio ručnu bombu dok su se kretali motokultivatorom. Mehmed je tom prilikom zadobio teže povrede, a o povredama njegovog sina ljekari se nisu izjasnili.

Zajednički izlaz

Bombaški napad uslijedio je nakon više od tri decenije dugog spora zbog prava na put kroz nekada zajedničko imanje Ahmeda Begića (83) i nasljednika njegovog rahmetli brata Huse, što se jučer zamalo završilo tragično.  

Zanimljivo je i da se nove kuće ovih porodica nalaze jedna do druge te da ponovo koriste zajednički put za izlazak na glavni seoski put, što ovu tragediju čini i dodatno neshvatljivijom.

- Obojica su u bolnici u Zenici. Mehmedu je povrijeđena glava i trebao bi večeras ili sutra biti i operisan, dok Almir ima gelere po leđima i trebao je danas i izići iz bolnice. Ali, još ga nisu pustili – govori nam ispred majčine kuće uplakana Mehmedova sestra Merima Serhatlić, koja je udata i živi u obližnjem Omerdinom Polju.

No, došla je da, nakon ovog nemilog događaja, bude sa majkom Ćimetom (69), koja živi sama sa sinom i unukom. Navodno je Almir uspio izbaciti bombu iz prikolice prije nego što je eksplodirala pa je možda spriječio veću tragediju.

- Ahmed je to uradio pod pritiskom. Bacio im je bombu iza leđa - kaže Ćimeta te dodaje da se, otkad zna za sebe, svađaju zbog ovog puta.

Sud im je prošlogodišnjom presudom dao za pravo da ga mogu uplaniti i koristiti, ali se Ahmed nije mogao pomiriti s takvom odlukom.

Ranije prijetnje

- Zvala sam policiju, jer su mi prijetili. Ne mogu reći, od kada je bila policija, niko mi od njih više nije prijetio, ali je Ahmedu dolazio komšija Hajrudin Begić, koji je prijatelj s njima. Čula sam kada govori: “Samo ubiti. Ja bih ubio kada bih i 20 godina zatvora dobio” - tvrdi Ćimeta, kojoj nije jasno kako su djeveru nedavno, i pored svega, izdali dozvolu za lovačku pušku.

Tišina je i pred Ahmedovom kućom. On se, kako kaže njegova supruga Subhija Begić (76), nalazi u pritvoru u Zenici. Nevoljko pristaje na razgovor.

subhija-begic

Ahmedova supruga Subhija: Djeca se neće petljati

- Pitajte sve ljude u selu, svi zanju ko je i kakav je čovjek bio Ahmed, kakva smo mi porodica. Oni traže da reagiraju moja dva sina, ali neće. Djeca se neće petljati, eto im sva zemlja. Kako neko može dobiti put bez saglasnosti vlasnika - pita se Subhija, koja, ipak, nije mogla odoljeti a da ne kaže nekoliko rečenica o ovom nemilom događaju.

Braća se stalno svađala

Mještani s kojima smo usput razgovarali, uz uvjet anonimnosti, biranim riječima govore o napadaču Ahmedu. Kažu i kako on i rahmetli brat Huso nikada i nisu bili braća, jer nikada i nisu ni govorili. Ali, jedna gospođa se ne može načuditi takvom rješavanju sporova.

- Nikada po nečemu lijepom da se čuje za ovaj naš Maglaj. Prvo mudžahedini, pa poplave, sada i ova bomba... Ljudi nikako da shvate da ćefini nemaju džepove i da niko sa sobom neće ništa ponijeti na drugi svijet - kaže ova mještanka.

Policija pretresla kuću

- Ne znam, sine, šta da vam kažem. Ne znam šta se desilo. Ahmed svakog dana ode u njivu, ali šta se sada desilo, stvarno ne znam. Dolazila je policija i pretresla sve, kuću, štalu... - ističe Subhija te dodaje kako su sin i supruga njenog rahmetli djevera sudsku odluku u svoju korist ishodovali uz pomoć lažnih svjedoka.