REGION

U Srbiji viška 10.000 prosvjetnih radnika

Naći rješenje za narednu školasku godinu

Fena

20.3.2015

Srbijanski ministar obrazovanja i nauke Srđan Verbić izjavio je u petak da Srbija ima deset hiljada prosvjetnih radnika viška i da se za sljedeću školsku godinu mora naći rješenje, jer ne postoji način da se svi oni preraspodijele u sadašnjem obrazovnom sustavu. 

- Imamo 10 000 prosvjetnih radnika viška. Nema načina da se svi oni preraspodijele, a tačnu brojku dat će naši statističari - rekao je Verbić za današnji "Blic", dok u Srbiji i dalje traje štrajk prosvjetara, najduži u historiji, započet 17. novembra prošle godine od kada prosvjetari povremeno izlaze na ulične proteste, a školski satovi u većini škola od početka štrajka traju 30 umjesto 45 minuta. 

Prosvjetari u posljednje vrijeme prijete novom mjerom odnosno da na kraju školske godine neće zaključiti ocjene.

Verbić kaže da će u preraspodjeli suvišnih radnika "ključnu ulogu imati sindikati i direktori škola", tako da se u svakoj školi napravi "najkorektnija moguća preraspodjela poslova". 

- Iz škola će nam preporučiti komu da ponudimo otpremninu. U sljedeću školsku godinu moramo ući s optimalnim brojem radnika - rekao je Verbić, čije ministarstvo je od početka štrajka uspjelo sklopiti sporazum s dva od četiri reprezentativna sindikata prosvjetnih radnika, tako da štrajk i dalje traje. 

Prema tvrdnjama druga dva sindikata, u štrajku je trenutno oko 50 000 radnika u 700 osnovnih i srednjih škola. 

Ministar Verbić je najavio da će prosvjetni radnici biti prvi kojima će država povećati plaće u javnom sektoru, u kojem je prošle godine reformskim mjerama fiskalne konsolidacije uvedena štednja, a zarade i mirovine smanjene. 

- Povećat ćemo plaće nastavnicima i oni će biti prvi koji će dočekati povećanje u javnom sektoru, samo ne znam kada - rekao je Verbić. 

Srbijanski ministar trenutno nema odgovor što će njegovo ministarstvo poduzeti ako prosvjetari koji su u štrajku odbiju zaključiti ocjene na kraju školske godine, ali se nada da se to neće dogoditi. 

- Ne znam što mogu biti potezi države ako neko počne sistemski kršiti zakon. To je pitanje koje toliko odstupa od svakodnevne prakse da je teško na njega odgovoriti - rekao je srbijanski ministar obrazovanja i nauke. 

Srbija bi se već u ponedjeljak mogla suočiti s radikalnijim prosvjedima i potpunom obustavom nastave u velikom broju škola ukoliko resorno ministarstvo ostvari svoju prijetnju i ne isplati ili pak umanji plaće radnicima koji sudjeluju u štrajku. 

U obrazovnom sistemu Srbije, po službenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, ima ukupno 164 215 uposlenika.