KULTURA

Susret Alena Muhića sa biološkom porodicom majke i dolazak u dvorište oca silovatelja

Bh. premijera filma o djetetu plodu silovanja

Autor:M. ČUSTOVIĆ

20.3.2015

Film "Stupica nevidljivog djeteta" reditelja Šemsudina Gegića koji donosi potresnu životnu priču Alena Muhića, dječaka kojeg je majka, žrtva silovanja iz Foče, odmah nakon rođenja napustila u Ratnoj bolnici u Goraždu, bh. premijeru zabilježit će 23. marta u Centru za kulturu Goražde. 

U pitanju je nastavak kratkog ostvarenja "Dječak iz ratnog filma" koji je Gegić snimio prije 11 godina, a u kojem Alen, opet traga za rodnim identitetom, za biološkim roditeljima. Kako je istaknuto na pres-konferenciji upriličenoj u prostorijama Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, "Stupica nevidljivog djeteta" će otvoriti mnoga pitanja dosada tabu teme u BiH. Jer, Alen je samo jedno u nizu nevidljive djece slične njemu, koja kada bi postala vidljiva, njihov red bi bio duži od Kineskog zida.

Nezarasle rane

- Alen u filmu otkriva još nezarasle rane, on postaje vidljivo dijete. Tragajući za identitetom on je otkrio BiH. Zanimanje za film već su iskazali prestižni festivali u svijetu, ali i svjetski mediji - istakao je Gegić.

Alen je tokom snimanja filma upoznao biološku porodicu svoje majke, a veoma dirljiv susret sa tetkom koja u jednom trenutku odbija da se rukuje sa njim, a u drugom ga grli sva u suzama, tvrdi glumac Armin Omerović, koji igra Alenovo drugo ja u filmu, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

semsudin-gegic-press-02-is

Šemsudin Gegić: Alen postaje vidljivo dijete 

- Cijeli proces pripreme i snimanja filma za mene je bio potresan. Film je izazovan i napet, i Alenovu priču sam doživio kao svoju. U filmu smo iskreno tražili njegove roditelje. Ta potjera za njegovim ocem, ulazak u njegov posjed, oči njegovih komšija koje su nam „govorile“ šta radite i koji su ga prepoznali, to ima u kadru snimljeno, do onoga kada se on upoznaje sa biološkom porodicom sa mamine strane. To su tolike promjene unutar tih scena da bilo kakav reditelj holivudski da je tražio da se to odigra ne bi dobio. Tolike suze u kadru koje su iskrene, ta dinamika, nevjerovatno - kazao nam je Omerović.

Alen ističe da mu je prvi film „Dječak iz ratnog filma“ bilo lako snimiti jer nije bio svjestan svega što se odvijalo oko njegovog života, što nije bio slučaj kod snimanja drugog „Stupica nevidljivog djeteta“. Pitali smo ga je li ostao u kontaktu s biološkom porodicom svoje majke nakon upoznavanja.

Moram ih upoznati

- U drugom filmu je bilo potresnih scena, ali osjetio sam veliko olakšanje nakon što sam otkrivao svoj identitet. Jedini kontakt sa njima sam imao kad smo snimali film, jer više nisam imao želju da ih vidim, malo sam bio razočaran. A u neku ruku sam  još uvijek radoznao, želim još da ih upoznam. Moram ih upoznati, jer možda mi nisu htjeli da kažu nešto pred kamerama što bi mi rekli inače. Osjećam sad tu potrebu da odem kod njih, jer ovo je bio tek naš prvi susret, a ja se nadam da će ih biti još. Ta porodica me je već prihvatila- ispričao nam je Muhić.

Na pres-konferenciji su govorili Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Emir Oković, premijer Bosansko-podrinjskog kantona, Damir Žuga, ministar za obrazovanje mlade i nauku Bosansko-podrinjskog Kantona i Muhamed Ramović, načečnik općine Goražde.

Film je snimljen u okviru serijala "Oral history“ koji producira Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.