BIH

Dječaku s ulice pružio dom i prihvatio ga kao svoje dijete

SUDBINE Životna drama Sakiba Ramića iz Bosanske Dubice

M. ZGONJANIN

20.3.2015

Sakib Ramić Tobi (55), mještanin romske mahale u Bosanskoj Dubici, posljednjih 15-ak dana uznemiren iščekuje hoće li na vratima ugledati Milenka Gajića (17), mladića kojeg je od maja prošle godine prihvatio kao svoje dijete, a koji je nedavno otišao od kuće.

Pun straha

- Mislim da je kod neke curice u Vriocima kod Bosanske Dubice. Navratio je ovdje na jednu noć, okupao se i opet otišao. Zato sam siguran da će se opet vratiti. A nije ni prvi put da bježi, plaši se da ga ne smjeste negdje u dom - govori uplakani Sakib, koji je Milenka upoznao po povratku iz bolnice gdje je proveo punih pet mjeseci.

Našao ga je kako spava u kovačnici na slami i odmah ga bez pitanja primio u svoju kuću.

- Govorio sam mu da se ne plaši, jer sam vidio da je pun nekog straha. I u snu se svako malo trzao. Pritekle su komšije u pomoć, nabavili smo mu malo odjeće. Sutradan sam pozvao ljude iz Centra za socijalni rad i složili su se da mali ostane kod mene - kaže Sakib i dodaje da razumije zbog čega luta dijete koje je zavolio svim srcem.  

I on sam je u nepune četiri godine ostao bez cijele porodice, dvojice sinova i supruge. Razumije sve Milenkove strahove, pogotovo od ljudi, razumije i njegove povremene "nestašluke", čak i sitne krađe od kojih ga stalno pokušava odvratiti.

- Nije on krao iz obijesti, već što je bio gladan. Volio bih da ostane kod mene. Život bih dao za to, usvojio bih ga, dao mu hljeb u ruke, neki zanat. Kad je došao, nije se znao ni potpisati. Sve je zaboravio, a završio je četiri razreda osnovne škole - kaže Sakib, koji opravdanje ima i za Milenkovu majku koja trenutno s posljednjim, navodno četvrtim suprugom živi u Klekovcima kod Bosanske Dubice.

Majka se udala

Nedavno su je zajedno posjetili. Sakib vjeruje da ona voli Milenka, no kaže da je “očuh problem jer 17-godišnjaka koji godinama luta od nemila do nedraga baš dobro i ne razumije".

Sakib je u dubini duše uvjeren da bi ova priča mogla imati sretan kraj. Kaže, ne zbog njega, jer njemu ništa ne treba, već zbog Milenka, koji zaslužuje puno bolji život.

Hraniteljska porodica

Branko Arnaut, direktor Centra za socijalni rad u Bosanskoj Dubici, kaže da godinama prate ovaj slučaj.

- Milenko je rođen u vanbračnoj zajednici. On je dijete s posebnim potrebama koje nije moglo nastaviti školovanje. Znamo da je kod Sakiba. Pomažemo im na sve načine, a rješenje bi u krajnjem slučaju bila hraniteljska porodica - kaže Arnaut.